eh jangan salahkan orang lain

hidup ini pelbagai ujian,dugaan dan rintangan yg perlu kita lalui. hidup sesama manusia ini pelbagai ragam yang kita temui. ibarat slogan astro "macam-macam ada"
tidak perlu mengata pada orang lain, kita lihat diri kita sendiri. adakah kita cukup sempurna? adakah kita memiliki segala kebaikan dan kelebihan? adakah kita tidak punyai sekecil kelemahan pada diri kita?

tentu tidak bukan?
Allah ciptakan hambaNya dgn pelbagai karenah,sikap,ragam dan sifat tersendiri. mungkin kelebihan itu ada pada kita tp tidak pada mereka. mungkin kelemahan itu ada pada kita tp tidak pada mereka.
persoalannya perlukah kita berbangga diri dgn kelebihan yg ada pada kita dan melemahkan lagi kelemahan yg ada pada mereka?
dan persoalannya lagi perlukah kita meletakkan kelemahan kita itu kepada orang lain? yakinkah kita kelemahan itu bukan kelemahan kita?
jika kita terlalu yakin, ini menggambarkan kita tidak mampu menerima kelemahan yg Allah ciptakan untuk kita.

itulah sikap kita sbg ciptaan Allah yg lemah ini. kita sering menunding jari kepada orang yg berada disekeliling kita dan sering bersikap iri hati sesama sendiri. kenapa jadi begini?
ini kerana kita sukar untuk melihat kelemahan yg ada pada diri sendiri. ahli keluarga atau rakan-rakan yg mengenali kita merupakan cermin kepada diri kita. jika ada yg menegur kelemahan kita, tidak usah melenting kepada dia.
malah bersyukurlah kerana masih ada yg menyayangi kita untuk melihat kita memperbaiki kelemahan itu dan menjadi insan yg lebih baik. bukan itu lebih beruntung?
jangan meminta orang lain menerima diri kita seadanya jika kita sendiri tidak mampu terima diri seadanya

sila like yea :D

0 comments: