layan perut 3 hari 2 malam

selagi masih ada cuti selagi itu saya akan gunakan masa cuti sebaiknya. so baru2 ni saya bercuti ke johor bharu plak..wah banyak berjalan kan kau tyn!
semuanya bermula selepas saya twitt yg saya teringin nk bercuti tp tak tahu nak pergi mana. tiba2 one of my classmate, dayayuya, reply "tyn jom dtg jb. tidur rumah aku" lebih kurang gini la twitt dia. so apa lagi saya pun mintak kebenaran kt parent saya then drg bagi..wee~

maka berangkatlah saya ke jb pd 18 feb lepas. bertolak pd jam 9.30 pagi dan sampai kt jb dalam 2.30 petang. wee jejak jugak saya kat jb akhirnya. haha terlebih excited plak wlpn sblm ni pernah je pergi jb tp tu pun masa zaman sekolah rendah kot. haha dah berabad tak ke sana. sampai je di stesen larkin daya culik saya bawak ke rumah dia..hehe
lepas makan terus daya bawak saya jalan2 di sekitar bandar jb. wah baikkan penculik saya? siap bawak jalan2 tu..ekau ada? haha
habis pelusuk bandar jb dia bawak saya sampaikan saya dah naik pening jalan jb tu..haha. petang sabtu ni sempat lah jugak saya lepak tepi pantai stulang dan pantai lido dgn daya sambil lihat permandangan singapore. disebabkn hujan mencemburui ktrg. ktrg pun gerak ke taman merdeka pulak. serius taman merdeka tu sangat cantik dan terjaga. saya nak photoshoot kawen nt kat sana boleh? bolehlah bolehlah..hehe




bila malam sabtu tu bermula lah misi ktrg. jalan2 layan perut
nak tau tempat mana yg menjadi idaman perut ktrg?


Hutan Bandar Bistro TNB


apa yg best kat sini?
dah tentu chicken chop dia. bukan calang2 chicken chop tau. black pepper dia sangat sedap. lagi best ada 3 slice ayam woo. mmg banyak. saya pun mencanak nak habiskan semua. last2 fries saya tak mampu nak habiskan. mmg kenyang giler lah perut ni. daya cerita kedai ni sentiasa penuh..bukan je orang malaysia tp orang singapore pun ramai serbu kedai ni. masa tu pun saya berebut meja dgn seorang kakak ni..hee siapa yg dapat dulu dia lah yg dapatkan. waiter dia pun sekali serve bawak 4 5 pinggan. wow terpegun kejap.
mana tak ramainya..3 slice ayam tu hanya RM5 je. murah kan? so apa lagi meh la try merasa chicken chop RM5 ni. pasti berbaloi lah perut krg..hehe. oh yea time tu jugak daya suruh saya merasa otak2 ayam. okay itu la kali pertama saya makan otak2 ayam. agak jakun sikit..hehe


Kacang Pool Haji


misi ktrg bersambung pulak pd keesokannya harinya. family daya ajak breakfast di medan selera berdekatan dgn balai bomba. kali ni daya nak perkenalkan makanan famous kt jb iaitu kacang pool.
okay yg ni pun 1st time jugak. serius selama ni tak tahu pun apa itu kacang pool. mula2 agak takut sikit nak makan. yela takut tak kena dgn selera saya kan tp bila dah makan tu..hee tambah lagi 1 roti kot. serius sgt sedap. sampai skrg ni terngiang2 kuah kacang dia. mmg kena pergi jb balik ni nak makan kacang pool tu!!!


lepas melayan perut kat haji pool pagi tu. eh haji pool? ah lantak lah tiba2 dah terkeluar panggilan tu..hehe. family daya terus bawak saya pergi JPO. ala outlet baru tu yg jual barang2 branded dgn harga yg agak murah. erk tp bg saya yg bukan anak sultan,anak datuk mahupun anak ceo ia tetap mahal bg saya..haha. sebelum ni asyik dgr je orang sebut jpo ni kt fb dan akhirnya saya sampai jugak ke sana..wee~



dah alang2 sampai apa salahnya kan beli apa2 kat sana tp saya hanya mampu beli tshirt yg berharga below RM25. tu je yg termampu..haha. lepas penat jalan2 kat jpo tu. perut mulalah buat hal untuk diisi. kemudian bergerak lah ktrg ke gelang patah


Restoran Makanan Laut Yeo Sekeluarga


haa nampak tak tulisan cina tu? mesti krg ingat tu restoran cina kan?
mmg pun owner tu org cina tp cina muslim. masakan dia dah tentu halal. jd tak risau. antara2 menu yg menjadi pujaan perut kami ialah ikan kerapu stim lemon,tauhu claypot,udang black pepper,sayur kailan dan telur dadar.
serius mmg sedaplah masakan dia. restoran ni pun berdekatan dgn pelabuhan tanjung pelepas. sambil makan tu sambil tengok kapal berlabuh. tambah lagi best bila makan sambil suasana angin pantai. sejuk je rasa. fuh mmg nyaman dan tenang lah


petang tu plak daya bawak saya jalan2 di puteri habour. tempat bot2 tu. saja amek angin petang wlpn tak berangin pun time tu..sob~


dan malamnya bersambung lagi misi melayan perut. kali ni pekena nasi lemak pulak.

Restoran Malam Indah Selalu

suasana restoran ni pun sama spt restoran yeo tu..tepi laut.
nasi lemak dia sangat sedap sampaikan saya dgn daya tambah nasi separuh. lagi sedap nasi lemak tu dimakan bersama lauk kegemaran daya iaitu kupang.
besar2 giler kupang dia. puas makan. nak tengok gambar kupang tu? mesti buat krg terliur punya lah..hehe



esok paginya rancang nak pergi berjogging lah konon tp harapannnn..hehe

masing2 penat stok bangun lambat je ktrg berdua. selagi daya tak bangun selagi tu saya sambung tidur. serius penat sangat time tu..lagi penat perut..hehe
dalam 11 lebih pagi isnin tu daya bawak saya jalan2 kat jb city square. teman daya cari pendrive kat popular. tak pasal2 saya pun turut bershopping jugak. haa amek kau banyak barang nk kena bawak balik!
sebelum saya balik ke kl tu sempat jugak lah saya beli otak-otak jb. RM14 utk 50 batang. org kata otak-otak jb sedap. tak salah kan saya tapau bawak balik kl..
haa bertambah lagi barang nk kena bawak balik! haha

ni lah sedikit sebanyak kenangan saya di jb. insyaAllah ada masa lagi saya nak pergi jb lagi sbb kacang pool!!!!
terima kasih banyak2 kpd tourist guide saya,dayayuya dan juga family dia krn sudi terima pelancong dr kl ni menyinggah sebentar di teratak mereka. wah kelasss ayat kau tyn! hehe
difahamkan percutian saya ke jb ni bukan saja dirancang oleh daya, rupanya kawan2 daya pun turut sama bantu susun jadual untuk saya. terharu sangat. wlpn tak kenal tp sudi membantu. terima kasih byk2 ^_^




sila like yea :D

pstt~ nak mengumpat ni


mengumpat?
apa itu mengumpat?
best sgt ke sesi mengumpat ni?

kes mengumpat atau mengata orang memang kes biasa berlaku dlm kehidupan manusia ni. kdg2 macam dah jadi perkara biasa. Kat mana2 je kita pergi kat situ ada je kes ni..kdg2 kita yg tak nak ngumpat ni pun terjebak sekali..betul tak? nak tutup telinga pn dah tak boleh. bila seorang dah start mengumpat mula lah syaitan mainkan peranan menghasut dan mengapikan orang di sekeliling dia untuk turut sama dalam sesi umpatan tu..

bila kita menceritakan atau menyebut keburukan dan kekurangan seseorang kpd org lain. bukankah itu sama spt menikam seseorang dr belakang? kita jatuhkan maruah seseorang dan membuka keaiban dia kpd org lain. cuba kita meletakkan diri kita di tempat org yg diumpatkan itu. apakah perasaan kita? tentu marah dan kecil hati bukan?
kemudian timbullah pergaduhan antara si pengumpat dan yg diumpat. seronokkah kita membangkitkan kemarahan org lain?
bila si mangsa melontarkan kemarahannya kerana tidak dapat menahan kesabaran. mulalah si pengumpat mencari lagi kesalahan si mangsa. hei sedar atau tidak siapakah punca kemarahan seseorang itu? itulah jadinya bila kita hanya melihat kesalahan org lain tanpa cermin diri sendiri

dalam Al-Quran pun ada menyebut perbuatan mengumpat ni spt memakan daging saudara sendiri. Allah ada berfirman "janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengah yg lain, adakah seseorang dr kamu suka memakan daging saudara yg mati (jika demikian keadaannya mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya"

pernah tak terlintas apakah yg mendorong seseorang itu melakukan perbuatan mengumpat ni?

1) menghilangkan kemarahan
apabila seseorang itu marah pd seseorang kemudian disebut kejahatan dan kelemahan org itu pd org lain. lagi teruk bila dicampur dgn perasaan hasat dan dengki

2) menjaga hati kawan
kononnya ingin menjaga hati si yg diumpat. khuatir bila berterus terang menegur kesilapan dan si diumpat tidak dapat menerima teguran itu. kemudian menceritakan kpd org lain. hei adakah itu menjaga hati namanya?

3) menjaga hati org yg mengumpat
bila seseorang kawan marah dan mengumpat org lain. org yg dok mendengar ni pun turut serta menambahkan lg cerita yg dia tahu mengenai keburukan org yg diumpat tu. ish batu api betul kan?

4) menunjukkan kebaikan diri sendiri
bila dok sakan menceritakan keburukan org lain sudah tentu akan wujud membandingkan diri sendiri dgn org yg diumpatkan itu. kononnya diri sendiri ni lebih baik lah

5) hasat dengki atau iri hati
ini terjadi bila kita tidak senang dgn nikmat yg Allah bg pada seseorang. mulalah nak bercerita pasal org tu kononnya kita lebih berhak untuk dapatkan nikmat tu

6) menghina orang
cara paling mudah untuk kita menjatuhkan seseorang ialah dgn cara mengumpat ni lah. ceritakan keaiban org tu kat org lain dan org yg mendengarnya pun mulalah akan pandang serong terhadap org yg diumpat tu.
Sabda Rasulullah S.A.W. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud)


tahukah kita?
Dosa mengumpat bukan saja besar malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun si pegumpat betul2 bertaubat. Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan. Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)

kita semua sedia maklum bila ada org mengumpat pasal kita. dah tentu kita dapat pahala percuma drpd mereka. memang sangat rugi org yg mengumpat ni. tak percaya?

Abu Ummah al-Bahili meriwayatkan, di akhirat seorang terkejut besar apabila melihat cacatan amalan kebaikan yang tidak pernah dilakukannya didunia. Maka, dia berkata kepada Allah "Wahai Tuhan ku, dari manakah datangnya kebaikan yang banyak ini, sedangkan aku tidak pernah melakukannya". Maka Allah menjawab : "Semua itu kebaikan (pahala) orang yang mengumpat engkau tanpa engkau ketahui"

jadi kesimpulannya, hindarkan lah diri kita drpd mengumpat sesama kita ni. sama2 memperbaiki diri kearah kebaikan
meskipun ianya kenyataan..perlu ke mengumpat di belakang? hukum tidak menghalalkan cara lah. kan lebih elok menegur kesilapan org tu dgn cara yg elok
sudah2 lah tu mengumpat. andai anda rasa seronok mengumpat ni..terpulanglah pd anda sendiri. dosanya anda sendiri tanggung. org yg diumpatkan tu memang tak akan rugi apa2

sila like yea :D

menggigil dan menyeronokkan diri

spt yg telah dirancang maka berangkatlah kami iaitu saya dan 3 orang lagi kawan saya masa zaman diploma dulu (ama,lida dan nia) ke genting untuk mengigilkan diri dan menikmati cuti semester sepuasnya.
walaupun cuaca agak tidak mengizinkan kejap hujan kejap tak, itu tidak menghalang kami untuk bergembira. wahaha

walaupun hujan kejap2 tp tahap kesejukan dia fuh menggigil giler badan ni. kabus tak payah cakap lah betapa tebalnya. memang best giler lah..

"persahabatan menggamit keceriaan"










lagi best bila en.raif bg duit belanja..hehe boleh jugak saya simpan duit yg ada ni untuk percutian seterusnya iaitu johor bharu...wee ^_^

sila like yea :D

cara Rasullah bersahabat

rata-rata kita semua ada kawan masing2 kan. hidup ni kalau tak ada kawan mmg susah. ya mmg betul ada jugak boleh hidup tanpa kawan yg boleh hidup berdikari, hanya Allah tempat dia memohon pertolongan (erk tp ada ke ek? saya tak pernah jumpa lagi org yg tak ada kawan ni)
kita sering diingatkan supaya berhati-hati dalam memilih kawan. kawan yang baik akan membawa kebaikan, sebaliknya yang jahat boleh membawa kepada kemudaratan.

malam ni saya ingin berkongsi dgn kawan2 semua sedikit tazkirah yg saya jumpa di google ni


Persahabatan Nabi Muhammad s.a.w. dengan Saidina Abu Bakar adalah ikatan persaudaraan yang perlu dicontohi umat Islam.Mereka sama-sama terbabit dalam perniagaan sehingga menjadi sahabat karib. Kedua-duanya mempunyai akhlak mulia, sama haluan dalam perjuangan sehingga terjalin kasih sayang dan kemesraan.

Persahabatan Rasulullah s.a.w. dengan Abu Bakar adalah contoh terbaik umat akhir zaman dalam memperjuangkan agama.Ia sewajarnya dijadikan panduan bagi umat Islam memilih kawan yang baik.Keutamaan Abu Bakar di mata Rasulullah s.a.w. dijelmakan menerusi sabda Baginda bermaksud: “Jika ditimbang keimanan Abu Bakar dengan keimanan umat sekaliannya, nescaya akan berat lagi keimanan Abu Bakar.” (Hadis Riwayat al-Baihaqi)

Rasulullah s.a.w. juga meluahkan isi hatinya kepada Abu Bakar seperti sabda baginda: “Semoga Allah merahmatimu! Engkau adalah sahabatku! Engkau telah membenarkan ketika orang lain mendustakanku, engkau telah membantuku ketika orang lain membiarkanku, engkau telah beriman kepadaku ketika orang lain mendustakanku, engkau telah mententeramkan hatiku ketika hatiku sedang dalam keadaan keluh kesah.
sesungguhnya tiada siapa pun, biar apa pun sekali yang dilakukannya buat diriku yang dapat menyamai apa yang dibuat olehmu.”

Allah swt memilih Abu Bakar sebagai teman karib Rasulullah s.a.w dalam mendokong usaha dakwah amat bertepatan sekali.Mencari kawan yang baik dan mampu membimbing ke arah kebaikan. Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “ Teman yang baik dan teman yang tidak baik itu diumpamakan seperti pembawa kasturi dan peniup api, maka si pembawa kasturi mungkin memberikan kasturi itu kepada kamu atau kamu dapat membelinya, atau kamu dapat mencium baunya yang wangi. Bagaimanapun peniup api mungkin membakar pakaianmu atau kamu dapat mencium baunya yang busuk.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).


Rasulullah s.a.w menggariskan beberapa perkara bagi memilih teman atau kawan yang baik, antaranya:


HENDAKLAH BERSAHABAT DENGAN ORANG YANG BERTAQWA DAN BERIMAN
Sabda Baginda bermaksud:” Jangan kamu bersahabat melainkan dengan orang yang beriman dan jangan berikan makan kecuali kepada orang yang bertaqwa.” (Hadis riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi)


HINDARI DARIPADA BERKAWAN DENGAN YANG BURUK PERANGAI DAN AKHLAKNYA
Ibn Asakir menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:”Jauhilah kawan yang buruk (akhlak dan perangainya), kamu akan kenali sepertinya:”Sabda Baginda lagi:”Seseorang itu berada atas cara hidup kawannya, maka perhatikanlah tiap seorang daripada kamu, siapakah yang didampinginya.” (Hadis riwayat at-Tirmizi dan Abu Daud)


MENEGUR KESILAPAN KAWAN DI ATAS PERKARA YANG BENAR
Ubadah Ibn As-Samit berkata: “Rasulullah s.a.w. mengikat janji dengan kami supaya dengar dan patuh ketika susah dan senang, yang disukai dan dibenci dan jangan merebut sesuatu dari tuannya kecuali ada bukti kekufurannya.Begitu juga, kami hendaklah berkata benar di mana saja kami berada tanpa takut akan penghinaan daripada seseorang yang suka menghina, semata-mata kerana Allah.” (Hadis riwayat Muslim)


MEMBANTU KAWAN KETIKA KESEMPITAN
Daripada Ibn Umar bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: “Seorang Muslim dengan Muslim yang lain adalah bersaudara, dia tidak menzaliminya dan tidak mengelakkan diri daripada menolongnya, sesiapa yang melepas hajatnya, sesiapa yang melepaskan saudaranya daripada sesuatu kesempitan, maka Allah akan melepaskan satu kesempitan daripada kesempitan-kesempitan hari kiamat, dan sesiapa yang menutup (keaiban) saudaranya, maka Allah akan melindunginya pada hari kiamat.”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


dr tazkirah ni saya dapat pelajari jika kita bersahabat kerana Allah pasti kita akan dapat lakukan seperti mana yg telah digariskan oleh Rasullah s.a.w
tp bagaimana cara bersahabat kerana Allah?
insyaAllah saya akan kongsikan beberapa cara untuk bersahabat kerana Allah pada post saya seterusnya ^_^

sila like yea :D

tidur atau......


MATI??


"akak bawak siam pergi klinik nanti. tengok siam dah teruk sgt tu. dah nazak"

pukul 5.45 pagi td ibu ada kejut suruh saya bawak siam pergi klinik. kalau boleh time tu jugak lah ibu nak suruh saya bawak. nampak kerisauan ibu saya tp klinik veterinar kat rumah saya ni tengahari baru bukak..
pukul 10 pagi tadi,

"kak, siam dah mati. kaku je ni"


tak tau sebab apa siam mati. mungkin dlm badan dia ada kuman. tak ada selera makan, ada masalah saluran pernafasan, muntah..
putih pun dah 3 hari tak balik rumah. tak tau mana menghilang. puas adik2 saya cari tp tak jumpa. ktrg syak putih pun dah mati. isnin lepas saya ada bawak putih pergi klinik. sbb sakit dia tak pulih lagi. doktor ada kata..

"biasanya kalau dlm masa seminggu tak pulih. kucing akan mati sbb kuman dlm badan dia. ini dah lebih seminggu mungkin putih sakit perut"

bila teringat kata doktor ni. baru saya tau mungkin sbb kuman tu lah. siam dgn putih dah pergi :'(


sila like yea :D