setiap yang manis pasti ada pahitnya

pejam celik pejam celik dah sampai ke pengakhiran tahun 2012. banyak kisah manis dan pahit saya tempuhi sepanjang tahun ni. tahun 2012 ni banyak mengajar saya.

sebelum ni saya agak mudah mempercayai seorang kawan. saya jenis seorang yg pandang positif kpd seseorang. yela tak baik bukan berburuk sangka terhadap seseorang tp bila mana kepercayaan tu dirobek mmg tidak akan sesekali saya mempercayai seseorang tu. sebelum ni jugak saya hanya merasakan kenangan2 yg manis bersama kawan2. maksud saya sesuatu yg baik..

mungkin disebabkan keikhlasan dan kejujuran dalam persahabatan membuatkan kami semua terima kebaikan dan keburukan kawan kami dengan baik. mungkin jugak 5 tahun kami hidup bersama di asrama banyak mengajar kami perangai dan sikap kawan kami. tak dinafikan ada yg kurang ada yg serba baik. wlpn ada yg kurang kami menerima dengan hati terbuka. mmg tak dinafikan jugak ada yg bercakap belakang tp tidak sampai terlalu mengkhianati kawan sendiri

betul lumrah hidup ni. tak semuanya kita akan terima yg baik. pasti terselit cabaran dan kepayahan. tak pernah selama ni saya terfikir ditikam dan dikhiana sendiri oleh seseorang yg saya percaya. saya tak sangka kepercayaan yg selama ni saya sematkan dalam diri akhirnya saya termakan dengan kepercayaan itu sendiri. tak semua orang boleh terima keburukan kita!
ya, itu yg aku sematkan dalam hati aku bila terjadinya peristiwa ni kat diri saya sendiri. 

setiap yg berlaku pasti ada hikmah bukan?
saya percaya dgn kata itu. saya terima peristiwa ni dalam hidup saya. ni sbg satu langkah untuk saya perbaiki diri dan lebih berhati2 untuk mempercayai seseorang. setiap yg manis pasti ada pahitnya. terima kasih jugak kerana tindakan mereka ini membuatkan diri ni lebih cekal hadapi ringtangan

sila like yea :D

bangganya dgn diri ini kan

hari ini 19 dec 2012 merupakan hari terakhir untuk sem terakhir ini. skg tumpu pada final exam plak or erti kata lain masa berakhirnya mata panda ktrg. life student degree memang tak sah kalau tak bermata panda menyiapkan assigment2 yg bertimbun. diharapkan zaman ini berakhir dgn jayanya. lepas exam sem ini dgn lulusnya. 

oh yea bila sebut pasal ni..cemerlang atau tidak result kita, perlu bersyukur dgn kurniaan yg Allah beri. mana yg dpt result yg cemerlang gemilang dan terbilang tu tahniah di ucapkan. mana yg kurang tak apa dunia masih belum berakhir. mungkin kita kurang berjaya dalam soal pelajaran mana tahu rezeki kita pada kearah lain. takdir Allah siapa yg tahu..

life degree ni macam2 dugaan, cabaran, pengalaman yg saya tempuhi. sgt berbeza dgn zaman diploma dulu. paling ketara dr segi soal pelajaran. dah namanya ijazah kan..tentu lah belajar. masa diploma dulu saya dikurniakan kawan2 yg saling membantu dalam soal pelajaran. ktrg sama2 dapatkan result yg cemerlang, sama2 belajar, sama2 berbincang dan sama2 berkongsi. tak seorang pun yg kedekut ilmu, membangga dgn keputusan yg diperolehi dan tak ada yg mengharap kejatuhan org lain..
tp dunia degree ni sangat berbeza. pantang ada orang lain yg dapat lebih dr kita mulalah rasa iri hati. kalau iri hati yg kearah baik sikit tu ok lah kan. berusaha utk berjaya mcm dia jugak tp kalau dah kearah negatif tu tak tahu nak kata apa. then bila dah berjaya tu..ada jugak yg mendoakan kejatuhan orang lain. mungkin diri dia terlalu perfect, pandai, hebat..sbb tu la kot suka tengok orang lain jatuh.

saya ada kawan cgpa 4.0 setiap sem masa diploma dulu. wlpn dia ada kelebihan cgpa yg hebat dia tak pernah lokek ilmu. bukan dia sorang je..kawan2 saya yg lain yg result gempak2 semua tak pernah berlagak dgn kelebihan drg tu. saya masih ingat lagi sewaktu sem 3 diploma. test statistik saya gagal. ramai terkejut. saya pun mmg dah boleh agak. bab formula2 ni mmg saya lemah. masa tu rasa sedih jugak. kawan2 yg lain result semua tinggi2. sampai lecturer panggil saya tanya kenapa dgn saya.

masa tu ada jugak perasaan lemah semangat. yela gagal kan tp kawan2 saya tak henti2 berikan sokongan dan semangat untuk saya. kawan2 saya bertungkus-lumus jugak lah ajarkan saya. tak nak bagi saya gagal untuk test 2 nanti. nak dipendekkn cerita..kawan saya yg 4.0 tu jumpa saya "tyn, miss nak jumpa kau" masa tu mmg cuak giler. lecturer panggil saya lagi. yela dulu dipanggil sbb gagal kan. tiba2 kawan saya tu sambung lagi "tahniah tyn. kalah aku"
yup saya masih ingat lagi kata2 tu. saya pelik kejap disebabkn perasaan cuak yg menggunung tu saya abaikan ucapan tahniah tu. fikiran masih terpinga2. terus saya jumpa lecturer. sampai je bilik lecturer terus miss cakap "saya nak fotostat test kamu yea nak buat contoh boleh? tp kamu tengoklah dulu test kamu ni"
ya Allah terkejut sgt masa tu. tak sangka saya boleh dapat result macam tu. paling highest antara batch diploma sem 3 business studies. syukur sgt..

cerita ni bukan untuk membanggakan tp sekadar ingin bercerita pengalaman saya mempunyai kawan yg baik hati menolong kawannya yg jauh ketinggalan. kejayaan tu bukan hasil usaha saya seorang tp berkat sokongan parent dan kawan2 yg tak henti2 ajarkan saya. wlpn result test 2 saya lebih tinggi dr kawan2 yg ajarkan saya..drg tak rasa dengki pun dgn saya. malah lagi gembira melihat kawannya berjaya spt mereka. 
mmg cgpa saya sgt kurang dr kawan2 yg lain tp drg tak pernah melihat saya dgn kekurangan. cgpa drg 3.7 keatas mmg hebat. alhamdulillah akhirnya ktrg sama2 dapat habiskan zaman diploma dgn cemerlang wlpn saya tak cemerlang spt mereka.

tp saya tak jumpa suasana tu alam ijazah ni. yg saya jumpa dengki-mendengki, iri hati, pentingkan diri, bangga membangga dgn kurnian yg Allah beri. tak semua macam ini tp ada lah berapa kerat. masih ada yg sudi berkongsi ilmu. ajar saya mana yg tak faham. tak lokek dgn ilmu yg ada. yela ilmu itu datangnya dr Allah. tak salah disebarkan. wlpn kita hanya sampaikan sedikit ilmu..jika ilmu itu masih diamalkan oleh orang yg kita ajar dan orang itu ajarkan pada orang lain. kita jugak akan dapat keberkatan dgn ilmu yg disampaikan. tak rugi..

kelebihan yg ada pada diri itu perlu disyukuri bukan untuk dibanggakan. walau kita hebat macamana pun tp perasaan bangga tu membuak dalam diri kita dan mengharap kejatuhan orang lain. percayalah tak ada yg akan hormat kita. tak percaya?
okay kita amek contoh yg mudah. kita semua tahu Rasullah merupakan makhluk Allah yg paling terpuji, sempurna akhlaknya. tp ada baginda membangga diri?
tidak bukan!
Rasullah sangat merendah diri. wlpn Allah janjikan syurga untuk baginda tp baginda tak henti2 minta keampunan dr Allah. dgn sifat merendah diri ini. seluruh umat menghormati baginda. bukan setakat umat islam tp kaum yahudi jugak turut menghormati baginda.

ini kan kita hanya manusia biasa. perlu ke nak membangga diri dan perlu diingatkan bila-bila masa je Allah boleh tarik kelebihan tu. meskipun berjaya di dunia ini tp tak berjaya di akhirat tak ada gunanya 

tak apa lah biar orang mendoakan sesuatu yg buruk untuk kita tp kita tak perlulah berbuat seperti itu jugak. apa bezanya antara kita dgn dia kalau sama2 buat benda yg sama. kita doakan yg baik2 je untuk dia okay?!
doakan semoga kelebihan yg ada pada diri dia, dia gunakan dgn sebaiknya. dapat result yg cemerlang dan peroleh kerja yg gaji lumayan. bahagia dunia dan akhirat..

akhir kata dr saya..
"percayalah dgn rezeki dan takdir Allah"

sila like yea :D

stop!



but i can't :'(

sila like yea :D

putus asa

ya Allah, bila semua ni nak berakhir. aku putus asa nak hadapi semua ni. dunia ijazah dunia gila. dunia kurang tidur. dunia tiada erti rehat. dunia penuh dengan tekanan. 




aku tertekan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

sila like yea :D

kak husna ^_^


1 disember 2012

hari ni saya mulakan awal disember saya dgn menghadiri satu majlis kahwin untuk ambik berkat..hehe bila saya dapat jemputan dr kak husna bersemangat giler nak pergi. dah booked tarikh tu saya harus balik kl. dah lama tak jumpa. rasa rindu pun ada..hihi tu pasal nak sangat pergi kenduri ni.

kak husna merupakan kakak senior sekolah menengah saya dulu. batch 2003..masa tu saya baru je masuk samer tu. biasalah bila sekolah asrama ni adat adik kakak angkat tu perkara biasa..tp kak husna bukan kakak angkat saya. kami berdua ada hubungan persaudaraan. satu moyang kira duapupu kami ni. kat samer tu la baru ktrg tau yg sebenarnya ktrg ni sedara-mara. padahal saya ada jugak pergi beraya kat kg kak husna kt merbok. dulu zaman budak..tau beraya rumah orang nak duit raya je. yg aku fikir tu semua kawan2 arwah nenek..haha tak fikir langsung belah merbok tu sedara. teruk...teruk..

bila ingat balik detik jejak kasih ktrg kat samer tu macam kelakar je. masa tu saya form 1 lagi. skema+blur+lampi semua ada lah. satu hari tu abah dgn ibu datang lawat saya. masa ibu pergi solat kejap ibu terjumpa sepupu dia kat surau atau lebih tepat lagi mak kak husna. then ibu ceritalah kat saya. saya pun cubalah cari wlpn saya tak kenal kakak2 form 5. form1 kan cuak lagi takut nak tegur kakak senior..haha

tp ibu tak ingat nama ayah kak husna..ingat nama mak je,jamilah. mmg payahlah nak cari. last2 saya minta bantuan dr seorang kakak form 5 ni, kak amalina, memandangkan dia pun agak rapat dgn adik2 form 1 ni dan kelas dia (5.2) pun prep kt kelas saya. jadi senanglah nak deal..hehe. lama jugak nak cari. cari punya cari tak jumpa jugak. tak puas hati call ibu tanya nama ayah dia lagi sekali. ibu cakap "hassan kot"..bila dah dapat tau cepat2 saya bagitau kak ama. mungkin lagi senang la kot nak cari bila tau nama ayah ni. sbb dikalangan form 5 ada 2 orang je nama ayah hassan..kak hasni dgn kak husna. so jumpa sudah kakak yg dicari.

satu malam ni tgh prep tiba2 2 orang kak form 5 yg tak dikenali datang ke kelas saya. tiba2 terdengar suara kak ama "haa kak na tu haa fatin" sambil tunjuk ke arah saya. kakak 5.2 yg lain pun ada menyakat "dah macam jejak kasih dah kak na ni". masa tu rasa malu sangat. sangat,sangat dan sangat. so senyum,sengeh dan diam jela. tanya je jawab sepatah. form 1 kan tak berani..haha
saya ingat lagi ayat pertama dr mulut kak husna "fatin kan?"..nampak tak sesi jejak kasih kat situ? haha. 

bila ktrg dah kenal2 tu baru saya teringat raya tahun lepasnya (2002) saya ada pergi beraya kg dia. masa tu saya baru je sampai kat kg dia. then family kak husna plak nak berangkat ke kg belah ayah dia. saya nampak dia tgh angkat dua beg adik2 dia plak main lari2 kat depan dia. terus dia jerit "adikkkkkk"..serius muka dia time tu garang giler.

terdetiklah dalam hati masa kenal2 tu "erk kakak garang ni habislah"..haha. tp garang2 dia pun bila dia dengan saya baik je. ingat lagi ada sekali tu saya jalan sebelah dia. dia plak tgh borak dengan kawan dia. then terdengar kawan dia cakap kat dia "dah nampak tp bukannya nak tegur".  rupanya saya malu dengan dia. dia pun malu dengan saya..haha. saya malu nak tegur dia. dia pun malu nak tegur saya. saya malu sbb saya tak pernah ada kakak. jadi agak tak biasa lagilah kan..hehe

sejak tu saya agak dikenali oleh kakak2 form 5 masa tu. drg pun suka mengusik saya. paling best bila kat dewan makan lah. drg nampak saya kat belakang terus panggil saya ke depan beratur dengan drg. tak ke best di layan spt itu..hehe tp paling malu bila kak wan selalu jumpa saya bagitau kak husna nak jumpa. bila saya pergi jumpa kak husna..dia blur. macam tu jugak kawan2 dia sakat dia macam saya kena. tiba2 kak husna datang kat saya.."awak nak jumpa akk yea?" damn apa perlu dibuat masa tu..haha

orang kata muka ktrg sama. ramai jugak yg tegur. macamana muka comel kak husna macam tu jugak lah muka comel saya..haha. yela dr baka yg sama kan..haha tp macam susah jugak kn nk jumpa sedara jauh muka lebih kurang sama ni. masa tu pertama kalinya saya dapat rasa kan perasaan mempunyai kakak. anak tunggal perempuan kan apa boleh buat..huhu

disebabkan masa saya form 1..saya dilayan baik oleh kakak2 senior. lagi kakak2 form 5..so bila saya jadi senior di sekolah tu. saya cuba layan baik adik2 junior. saya set dalam mind saya..kalau orang boleh layan baik dengan kita, kenapa kita tak boleh layan orang lain dengan baik jugak. lagi2 hidup di asrama bagai adik beradik antara senior dan junior ^_^

sila like yea :D

silver team holiday

22 nov lepas, satu kenangan yg manis telah tercipta antara kami iaitu puteri2 finance 5D. spt yang dirancang ktrg semua (err tak semua pun yg pergi) pakat pergi holiday di melaka. tujuan untuk melepaskan segala tekanan assignment yg bertimbun dan merapatkan silaturrahim. memandangkan sem ni sem terakhir kami bersama jadi apa salahnya kan ktrg bersuka-ria tepi pantai dulu..hehe.

kenapa dinamakan "silver team?" okay nama tu dapat disebabkan hanya 4 buah kereta je yg dapat pergi. kereta2 lain semua ada urusan lain. dan 4 kereta ni semuanya berwarna silver. so sebab tu la silver team..huhu. ktrg mengginap di melaka 2 hari 1 malam je memandangkan terlampau banyak assignment lagi yg menanti kepulangan ktrg ke segamat..oh bencinya tak boleh holiday lama2

sangat3 seronoklah kenangan kat melaka ni. serius tak tipu. lagi2 bila tang malam. ktrg buat bbq selepas tu ktrg main game. berdekah-dekah jugak lah ketawa ktrg malam tu sampai sakit perut gelak. muncul segala perangai..bakat yg tersembunyi. jiran chalet ktrg mesti stress je dgn ktrg..haha. ni baru 13 orang..belum semua lagi ada. haa nampak tak kekuatan puteri2 13 orang tu. mana yg gelak sopan2 sebelum terus hilang dah kesopanan malam tu. tak dapat bayangkan kalau semua sekali ada malam tu. tentu lagi dasyat..haha

spt biasa malas nak bercerita panjang..tengok jela sebahagian gambar ktrg. cukup biar gambar berbicara bagaimana keseronokan kami ketika itu ^_^

































sila like yea :D

dear myza

assalamualaikum..

wah lamanya tak update blog. rindu rinduuuuu. disebabkan dah lama sgt3 tak berceloteh kat blog saya ni..hari ni saya nak update panjang3. okay tak adalah panjang sgt pun. mungkin entry ni panjang disebabkan banyak gambar yg saya ingin kongsikan. 


tahun ni ramai sgt kawan2 sekolah menengah saya ketemu jodoh. ilham,shahrul,fairuzah dan juga myza. kenduri ilham saya tak dapat nak hadir disebabkan faktor jauh dr rumah saya. kenduri shahrul plak ada saya post kan di entry sebelum ni. yup hanya 1 gambar tu..kes tunggu gambar dr noddy tak dapat2 sampai lah skg. jd itu je yg mampu dikongsikan. yg terbaru ni fairuzah dah dinikahkan pada 9 nov yg lepas dan keesokannya myza plak selamat bergelar puan..hehe


entry ni khas untuk sahabat saya sharifah hamizah


saya ingat lagi masa tahun 2006, ktrg semua dah dimaklumkan awal2 oleh ustazah zaimah bahawa ada pelajar baru bakal masuk. hari pertama dia daftar, saya tak kenal dia lagi tp sampailah pada malam harinya. nampaklah seorang budak baru dok sorang2 kt surau. masa tu lepas habis ngaji kot ke lepas perjumpaan aspuri sementara nak tunggu waktu isyak. saya,biah dgn waid pergi lah kat budak baru tu. yela baru masukkan tentu dia tak kenal sape2. then bermulalah sesi perkenalan antara ktrg. fuh ktrg borak tu dah macam kenal lama tau tak. mula2 je dia sipu2 malu tp dah lama2 tu haa hambek kau. saya sangkakan ktrg yg banyak bercerita sekali budak tu yg sapu..haha. 


sekarang budak tu dah kahwin. dah selamat jadi bini orang. 





masa majlis nikah myza..saya ikut turut serta sekali. eh tp bukan nikah juga tau..hehe. myza pesan minta saya amek gambar dia masa nikah nanti. so saya pun nak sangat pergi. alang2 tu boleh amek berkat sekali kan..haha. noddy,hana dgn fadilah jd bridesmaid myza. saya tak dapat join sekali sbb ingatkan saya busy dgn test minggu depannya tp tiba2 test2 tu dah diawalkan. sobbb 
tp tak apa lah yg penting saya dapat juga hadirkan diri. tolong mana yg patut. ktrg lah saksi dimana saat2 myza bertukar gelaran dr cik ke puan. ktrg datang awal ke rumah myza sehinggalah bergerak ke masjid untuk dinikahkan. hisyam dgn faisal plak dah terus ke masjid.

10 nov 2012- majlis akad nikah














                        










11 nov 2012- majlis kenduri 




esoknya plak majlis kenduri sebelah pengantin perempuan di pandan perdana. ramai sgt kawan2 batch saya datang ke majlis myza. boleh dikatakan mini reunion gen20 juga lah hari tu..hehe. dapat juga jumpa kawan2 yg jarang saya jumpa sebelum ni macam kembar amalina amanina,wahida,zarfarie dan lagi2 lah. haa nak tau sape yg datang meh tengok gambar ktrg masa kenduri tu. meriah je majlis myza dgn ktrg2 ni..hihi syok sendiri jap. lagi meriah bila daud,hisyam,nas dgn faisal buat persembahan kat majlis tu. so mmg mini reunion lah ktrg time tu..haha



























tengok betapa meriah kan dgn kehadiran ktrg ke majlis myza tu..hehe. mana tak gembira tengok kawan sendiri kahwin dan dapat jumpa kawan2 yg lain.

kepada myza 
"tahniah atas perkahwinan kau. semoga kekal ke jannah dan dapat anak2 yg soleh dan solehah. jangan nakal2 mcm dulu. jangan panjat2 bumbung dah nanti anak kau terikut..haha ^_^"

kepada persahabatan "semoga ukhwah yg terjalin ini berkekalan dan diredhai Allah ^_^"


next insyaAllah kenduri kawan ktrg akan datang plak bakal menjadi tempat mini reunion ktrg lagi..hehe. dengar khabar ada 2 kenduri next year..nantikan. hehe

sila like yea :D