semak IME hp sebelum kena curi!

krg pernah x kehilangan hp? x pun hp krg dicuri? kena ragut ke? mesti sedih kan hp kesayangan hilang. xkesah lah kn hp tu murah sekalipun
tp bila dah hilang mesti sengsara kan. yela x dapat nak contact family,bf/gf,member2 atau siapa2 jela. lagi2 bila nak dapatkan balik no member2 semua.
perit uh..bukannya kita ingat semua no2 tu..

selalunya bila hp hilang ni kita akan cepat2 call celcom center x pun maxis or digi utk blockkan sim kita tu betul x?
lagi2 drg yg guna bil ni..kang kalau x blockkan akaun x pasal2 kena bayar lebih plak gara2 si pencuri senang-lenang guna sim kita..
habis tu macamana dgn hp???

wah sedap giler lah kan si pencuri dpt guna hp free2..krg x ada rasa sakit hati ke? mesti ada kn..
sebenarnya kita pun boleh mintak celcom center utk blockkan sekali hp kita..
haa macamana tu???

senang je..krg semak no siri IME hp krg..

taip *#06#

nanti akan keluar no siri tu..then krg save kan no tu kat mana2 jangan kat hp plak..
kang nt hp kena curi macamanank check kan..salin lah kt kertas kecik simpan kat dompet krg ke..
bila hp kena curi (kot2 lah mintak dijauhkan) bgtau no siri ni kat celcom center tu..
so si pencuri x dapatlah guna hp krg tu...nak jual pun x laku sbb x boleh guna dah..hehe


ni jela yg saya nak kongsikan..hehe kat kelas semalam lecturer saya ada tunjuk emel pasal ni..

sila like yea :D

0 comments: