apa guna ko budak business!

zaman baru kuar result upu

x: tyn dpt upu x? ktne? kos apa?

s: Alhamdulillah dapat kt uitm kos business studiess
x: bukak business lah ko nanti
s: (hanya tersenyum)

perbualan ni mmg selalu lah terjadi kt saya..kenapa yea asal kos business je ramai ingat hanya bukak business? dulu pun saya jugak berfikiran camtu tp bila dah belajar persepsi tu mmg betul tp sebenarnya business ni bidang dy sgt luas..

x nafikan lah saya pun ada lah jugak perancangan masa depan saya nanti..
yea berniagalah apa lagi kn..yela org asyik cakap je
"apa guna belajar business tp x buat business"
fuh ayat pendek yg cukup buat saya rasa tercabar..mmg saya ada perancangan business tp utk mulakan tu bukannya senang..perlu tahu beberapa skills dlm perniagaan ni bukan terus sental macam tu je..


saya ada satu impian dr dulu lagi..idea tu dtg secara tiba2..haha kes curik dengar perbualan mak saya dgn adiknya..


ibu: besarkanlah lagi catering ko tu. marketkan kt internet

makcik: ish aku x retilah internet2 ni

ibu: suruh je fatin dgn mal tu buatkan. drg tau online2 ni..


yeah dr perbualan tu lah saya terfikir utk buat perniagaan secara online.
adatlah kn dlm dunia perniagaan ni org hasad dengki. makcik pun pernah kena buatan org gara2 nk lingkupkn business makcik saya ni. tu lah sbb saya nk tolong makcik saya marketkn business dy..insyAllah satu hari nanti akan berjaya. disebabkn impian saya ni lah ramai yg pandang rendah pd saya...sadis kn?
yea wlpn drg x mengatakn pn bila tgk reaksi wajah drg saya tau "eleh ko tyn jgn berharaplah"
mmg saya tau nk buat business camtu mmg susah..lebih2 lagi saya x reti bermain dgn domain dan segala benda bab it ni. tp x apa lah nk berjaya kena lah usahakn. so saya dah plan awal2 beberapa strategi utk tercapainya impian saya ni. saya nk tolong business makcik saya ni.



1) belajar selok-belok it
saya cuba belajar bab coding dr kawan2 wlpn x paham..haha tp kn sebenarnya saya minat tau belajar coding2 ni cuma entah kenapa masa mohon upu tu x terlintas langsung. ada jgk kawan saya cakap "asal ko x ambik je science comp ni"...xpe lah maybe rezeki saya kearah business ni kn..


2) belajar adobe photoshop

adobe pun saya try belajar slow2 wlpn skrg ni hanya tau basic je tp ok lah kn drpd x tau apa2..haha. tgk tutorial pun kdg2 try x menjadi...aduh apa penyakit la ko ni tyn!!


3) mintak pandangan

ada jgk saya mintak pandangan dr org2 yg dah buat on9 business ni. lebih2 lagi dr segi marketing,pembayaran dan penghantaran. khidmat nasihat dr drg sgt lah berguna. saya pun ada jgk rujuk kt internet2 ni. search saja di pakcik google segala2nya ada...hehe

4) pemerhatian

ni just permintaan camne org berniaga je. x kira lah berniaga kt dunia nyata ke alam maya. tgk apa skills yg drg gunakn. camne drg nk kaut keuntungan dan semua2 lah yg berkaitan. lebih2 lagi saya belajar kt kelantan. sumber utama org kelantan ni based on business. so saya byk perhatikn cara drg berniaga.




haa bila sebut pasal business ni insyAllah akan datang saya akan mula berniaga secara kecil-kecilan...dah rangka baik punya. ayah saya pun sokong dgn cadangan saya ni. soal modal?


s: abah transferkn duit kt akaun ni boleh?

abah: akk nk bayar apa2 ni gtw abah


ok tu maknanya greenlight dr ayah saya..haha nak buat camne saya mmg xde duit. ptptn pun x ambil ayah saya x bg berhutang dulu. "abah masih boleh support" haa tu jawapan ayah saya bila saya tanya kenapa x mohon ptptn wlpn saya tau ayah saya bukannya ada duit sgt pn. duit simpanan saya sayang sgt nk guna...haha wlpn duit2 simpanan tu majoriti adalah duit ayah saya dan jgk hasil kutip duit raya tp kalau ayah saya suruh guna jgk duit simpanan tu..sobbb~ sedih2
hehe..

nak tau business apa yg saya nk buat tunggu la yea..sbb semua ni belum pasti lagi. saya nk mulakn secara kecil-kecilan dulu. bila dah ok semua insyAllah saya akan buat secara online pulak. doakn hasil usaha saya berjaya yea ^_^

sila like yea :D

4 comments:

Jeely jelly said...[Reply to comment]

i like business.. bak kate mbr2 saye.. dak bisnes mate duitan.. haha... xpe.. ktorg x kesah.. duit itu penting ... :)

oktant said...[Reply to comment]

Semoga tyn berjaya dlm apa jua bisnes yg diusahakan. Offline n online. Amin.

Si Gadis Semasa said...[Reply to comment]

wahh . saya pun bisnes gak kat uitm kelantan :)

chaiyookkk !!

~hAKim ZaiLAn~ said...[Reply to comment]

insyaAllah..kalau ada usaha boleh capai..