konsep marketing yg paling mudah!

Apa itu MARKETING??

Jika krg melihat seorang gadis cantik di sebuah pesta lalu krg menghampirinya dan berkata, "Aku adalah orang kaya.. kahwinlah dengan aku."

Itu adalah DIRECT MARKETING!


Jika krg berada di sebuah pesta dgn kawan2 krg dan bertemu dgn seorang gadis cantik. Salah seorang kawan krg menghampiri gadis itu dan berkata, ''Lihatlah jejaka itu (sambil menunjuk anda). Dia sangat kaya,kahwinlah dengan dia."

Itu adalah ADVERTISING!


Jika krg melihat seorang gadis cantik di sebuah pesta lalu krg menghampiri dan meminta nombor telefon dy. Keesokan harinya krg menelefonnya dan mengatakan,"Hi.. aku sangat kaya, kahwinlah dengan aku."

Itu adalah TELEMARKETING!


krg berada di sebuah pesta dan melihat seorang gadis cantik. krg membetulkan tie, berjalan ke arahnya dan menawarkan minuman. krg membukakan pintu untuknya saat menghantar pulang dan berkata, "Aku sangat kaya, mahukah kau kahwin dengan aku?"

Itu adalah PUBLIC RELATION!


krg berada di sebuah pesta dan melihat seorang gadis cantik. Dia berjalan ke arah krg dan mulai merayu, "Kau sangat kaya rupanya."

Itu adalah BRAND RECOGNITION!


krg berada di sebuah pesta dan melihat seorang gadis cantik. krg mendekatinya dan berkata, "Aku sangat kaya, Kahwinlah dengan aku." Lalu dia menampar muka krg.

Itu adalah CUSTOMER FEEDBACK!


mudah bukan? ^_^

mentang2 lah sem depan ada subjek Entrepreneurship kena lah tau konsep2 ni..haha

oh tidak sem depan kena jual2..nk jual apa la ek sem depan..huhu


Blogger Templates

sila like yea :D

6 comments:

YUL said...[Reply to comment]

hoho, pening2,
semkin membacanya semkin konfius

sekuk tawa said...[Reply to comment]

muahaha. kena jdi salesgirl ke pe sem depan..ni sekuktawa punye formula la nak berniage...biar kecik asal berhasil..

hans said...[Reply to comment]

hahahaha
pening aku baca
nasib dah lepas dah subject nih dengan kejayaan
hohoho

P/S : 5 Gaya Rambut Mengikut Zaman

atyn said...[Reply to comment]

@YULhaha yeke..bg sy cm sng je kot..sbb sy blaja term2 2..hehe

atyn said...[Reply to comment]

@sekuk tawalbih krg la..kos pn da bisnes so kne la b'niaga kne cri supplier sume

atyn said...[Reply to comment]

@hanshans amek kos pe?