makna disebalik status relationship di facebook?!


tertarik dgn post mrNamie 'wajar ke kongsi status hubungan cinta di rangkaian social'. setuju dgn pendapat mrNamie. bg saya wajar atau tak ia bergantung kt individu tu sendiri. kalau jenis mmg suka heboh2 kn hubungan drg kt org ramai or dgn erti kata yg baik punya nk berkongsi kegembiraan berkapel ni so drg salu lah akan post ayat2 jiwang sume. krg x rasa meluat ke tgk status2 drg? siyesly saya meluat giler tgk status jiwang/gedix2 kt fb ni..kot yea pn nk bermanja x perlu lah dihebohkn. macam kt dunia ni drg je yg berkapel. jeles?? oh kdg2 tu ada la jgk tp bila terfikir balik..kalau lah kita dgn dy x menjadi x ke rasa malu? totally saya happy dgn life saya skrg..

pernah lah saya tgk 1 facebook ni..sgt3 lah meluat. budak hingusan lagi..spm pun belum habis tp status dy kalah org yg dah berkahwin. pernah jgk saya komen 1 status ni doakn drg kekal sampai akhir hayat..dah tentu la kn tuan punya fb balas terima kasih. saya balas lagi "doakn aku jgk"...krg tau apa yg dy balas?
"huh ko?" serius begang r jgk..dy ingat dy srg je ada bf. dah org doakn kita apa salahnya doakn utk org tu balik. sama2 lah doakn kebahagian sama2 ni nk perli2 plak. terus saya x suka dy termasuk lah bf dy..haha da x tentu pasal kn. ok dah2 ni je ulasan utk topik mrNamie tu. kang lagi panjang lagi banyak merapu lagi banyak mengumpat lagi banyak lah dosa. jom kita masuk pd topik yg sebenar


*****************************

kali ni saya nk share pendapat saya mengenai status relationship kt fb ni..
ada yg kata ia tak lah penting sgt pun. ada yg kata just nk suka2 je. ada plak yg kata just nk inform kt org lain yg kita dah ada kekasih hati tp perlu ke semua ni?? rasa2 krg camne?

skrg ni fb mmg tgh famous. agak rasa ganjil bila org tu xde fb kn. yela sampai guru besar sekolah pn ada fb sendiri. bukan tu je bos2 krg mesti ada jgk kn utk pantau pekerja2 dy melalui fb. wah up-to-date betul bos ni..hehe. x payah cakap lah Naib Canselor UiTM, Datuk Prof Dr Sahol Hamid Abu Bakar pun ada tau fb ni..hebat x? segala aduan student2/staff2 uitm boleh diutarakn secara direct melalui fb..kompem masalah tu akan diselesaikn dgn cepat..haha. ini kenyataan uh..lecturer saya sendiri yg cakap.

sesetengah org kata relationship ni sbg ukuran kejujuran percintaan kita. wah ayat nk skema jek..hehe. yela bila kita dah ada kapel x kan lah nk buat single plak kn. x tentu pasal perang dunia cinta berlaku plak tp apa2 pn terpulang jgk kt pasangan tu kalau drg jenis yg open-minded x kesah hal remeh-temeh ni so drg buat rilek jela kn. jgn pasangan dy tu buat in relationship dgn org lain sudah lah.

ok lah saya nk selongkar sikit makna status2 hubungan kt fb ni..ni hanya lah pendapat saya ok!! kalau ada yg x puas hati..sila lah komen di bawah ni ek


1) single
maksud: dah terang dan nyata..x payah nk guna spotlight maksud single ni..membujang atau mendara..boleh camtu? haha

maksud disebalik:
  • "Hi saya XX..umur saya XX. jom berkenalan nk?" = ni maknanya dy dah bersiap sedia nk tambah kenalan tp kdg2 tu agk memilih jgk utk approve sbg kawan. contoh terdekat ialah saya..haha
  • x bersedia utk hubungan yg serius ni = bukan apa mungkin dy teliti dgn hubungan serius ni x nak dikecewakn lagi dgn janji palsu. contohnya macam saya jgk..haha
  • baru lepas clash = bila dah break tu mesti la kn tukar status jd single supaya boleh marketkn diri atau bahasa sinonimnya cari pasangan baru. kali ni contoh bukan saya sbb saya serahkn semuanya pd takdir..cewahh~
  • penipu = biasanya org2 yg x nak mengaku diri tu dah ada special person dlm life dy. boleh jgk di panggil 'playboy/playgirl'. x semestinya org2 yg ensem/cun je yg dikategorikn play2 ni. ada jgk yg bajet ensem/cun wlpn xde lah terhangat mana pn nk still nk play2 jgk. mungkin masa kecik2 dulu drg kurang main kot..haha
  • x suka heboh2kn = kes x nak family atau sedara-mara tau pasal hubungan dy. mungkin jgk dy nk buat suprise kt family dy..tiba2 je "mak,saya nk kawen dgn si polan"


2) in a relationship
maksud: sudah ada kekasih hati

maksud disebalik: in a relationship (sahaja)
  • pasangan dy xde fb
  • malu nk kecohkn yg dy tgh bercinta dgn seseorang = mungkin drg x bersedia utk hadapi segala cemuhan dr kawan2 atau hubungan drg baru je lagi..so kdg2 ok kdg2 gaduh
  • mungkin jgk pasangan dy artis/anak datuk/raja/sultan = yela kang habis wartawan semua dok serbu dy je nnt..haha
  • suka2 = saja buat in relation kononnya nk gtw yg kita dah ada bf/gf supaya xde org kacau kita atau sedang menunggu seseorang
: in a relationship with........
  • dah serius dlm hubungan = ada yg anggap fb ni macam kayu ukur relationship tp sebenarnya x mention kn pun x apa janji saling mempercayai sudah lah
  • pasangan drg ensem/cun = dah tentu lah nk gtw org lain "weh krg aku ada bf/gf ensem/cun..krg ada ke?"
  • yg lain pikir sendiri..kering idea dah..haha
paling sengal relationship yg pernah saya jumpa ialah 'in relationship with nur acerah abdullah'
ceh in relation dgn laptop dy sendiri rupanya (acer)...kn khai? haha

3) in open relationship
maksud: sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi. (wikipedia)

maksud disebalik:-
  • baru lepas clash so perlukn kawan di sisi
  • rilek dulu x nak pening kepala pikir pasal hubungan
  • "aku dah bebas x terikat dgn sesiapa lagi dah"
tp awas..jgn krg bercinta dgn hubungan sejenis sudah lah..haram di sisi islam!!

4) it's complicated
maksud: err~ x tau nk tafsirkn camne

maksud disebalik:-
  • baru lepas gaduh dgn bf/gf = kononnya merajuk lah tu nk dipujuk
  • mungkin jgk x bersedia nk bg komitmen
  • "dy hanya scandal aku" (mungkin kot)

ok ni jela yg saya nk bg pendapat sikit..hubungan yg lain tu malas plak sbb xde pengalaman lagi..HAHA
saya meluat giler tgk pasangan kapel yg baru sebulan lebih kapel gatal2 nk buat engaged and married ni. yela mmg ikut suka hati drg la kn nk buat apa pn tp kalau krg putus x ke malu nanti dgn kawan2 semua

kesimpulannya..ikut suka masing2 lah nk camne pn. apa2 pn "majukn dunia blog kita"
erk ada kaitan ke?
Blogger Templates

sila like yea :D