aku blogger...so what???

lagi sekali join segmen abg ben..hehe tgh bosan ni so update lah blog jap. saya suka blog abg ben..dy srg blogger yg x kedekut ilmu. salu bg tips dan nasihat kpd blogger2 lain. segmen kali lain sikit..mcm kena buat karangan lak..tp ok lah boleh merapu sikit..haha

latarbelakang tuan blog?

nama: nur fatin akmal
umur: 20
pendidikan: uitm kelantan
bidang: pengajian perniagaan
status: x kawen lagi..haha
asal: kuala lumpur

Pendapat mengenai dunia blog?

masa saya mula2 join blog ni saya x tau langsung yg dunia blog ni luas rupanya. yela masa tu saya yg buat entry..saya sendiri la yg baca. follower pun hanya kawan2 saya je tp sekarang baru saya tau bahawa dunia blog ni sgt meluas. x sangka ramai jgk blogger2 diluar sana. setiap hari saya makin seronok berblogging. kawan2 blogger pun semakin ramai yg saya kenal. dpt la jgk tambahkn kenalan sambil2 tu boleh baca entry drg. ada yg bercerita psl aktiviti drg,informasi,tutorial,video lawak dan macam2 lagi lah. senang cerita x de batasan lah dunia blog.."semakin luas perjalanan blogwalking,semakin luas ilmu di dada" boleh camtu? hehe

Sepanjang anda menjadi blogger, apakah perkara positif dan negatif yg pernah anda alami?

saya rasa positif lebih byk drpd negatif. yela melalui blogging ni kita dpt berkongsi ilmu dgn blogger2 lain. x pun bila seseorang tu post entry gtw yg dy sdg exam...then blogger2 lain yg bertandang ke blog dy wish good luck sume..da tentu lah boleh naikkn semangat kita kn? cth saya sendiri entry "aku excident" ramaiyg sangkakn excident tu betul2 terjadi wlpn ia hanya lah mimpi. ada blogger yg memberi nasihat kt saya suruh hati2 drive kete. saya rasa terharu sgt x sangka ada yg prihatin terhadap saya. so menunjukkn blogger2 ni baik2 orgnya..amek berat ttg blogger lain. kalau negatif tu Alhamdulillah saya x pernah lagi kena serangan anonymous..harap xde lah

apakah blog ini hanya mencari nama/glamour?

ohoo~ tidak sama sekali...saya tulis blog ni hanya utk mengisi masa lapang saya. bercerita apa yg berlaku kt diri saya, pengalaman ataupn berkongsi maklumat yg saya tau. nk kejar populariti xde lah..saya bukannya artis pn

banggakah anda menjadi blogger?

hehe kdg2 tu rasa bangga lah jgk sbb kawan2 saya x ramai yg ada blog ni. kdg2 tu bila tgk ada org like entry saya rasa happy sgt3..tu belum lagi yg komen2 tp xde lah terlalu membangga pn cuma saya rasa puas hati jgk lah bila ada org yg sudi baca entry saya yg nth apa2 ni. bila dpt pujian dr blogger2 lain rasa wow blink2~ bagaikn ada blusher semulajadi di pipi saya ni...haha


mari sama2 majukn dunia blogging

Blogger Templates


sila like yea :D

bf aku rocker beb!

Salam,

Amacam awekku? Lu orait ke? Wa harap lu ok-ok je..

Awekku, gua telah membaca surat lu tempohari. Apasal lu buat cenggini kat gua? Selama ni cintan gua terhadap lu bukan main. Lu ingat gua main-main ke? Cintan gua mendalam very deep you know! very deep purple! Lu tak perasan ke?

Apa yang kurangnya gua ni? Cuba lu cakap! Gua ni tak cukup hensem ke? Atau lu sudah ada balak lain? Lu sound gua beb! Mentang-mentang lu keja opis, lu ada skandal dengan mat despatch kat opis lu tu! Mamat poyo tu lu nak? Apa barang?!! Setakat mat despatch, kalau lu nak tau, gua dulupun pernah mintak jadi cikgu tapi tak dapat. Bukan pasal gua takde kelayakan tapi tadika kemas jarang amik cikgu lelaki. Lagipun jiwa gua lebih kepada seni. Tiket konsert gua semua habis jual! Sebab tulah gua jadi tukang jual tiket konsert funfair buat sekian lamanya sampai tauke funfair tu tak offer kat onglain. Gua memang betul-betul tak puas hati ni! Lu memang bikin gua panas! Sampai hati lu buat macam ni kat gua setelah apa yang gua dah kasik kat lu. Lu ingat gua ni apa?!!

Awekku, lu ingat tak dulu sewaktu lu & gua first time jumpa? Masa tu hujan. Lu takde payung. Lu lari pegi kat bus stop. Lu basah kuyup. Kesian pulak gua tengok lu kesejukan. Gua bukak jeket gua pastu kasik lu pinjam. Baek punya gua usya. Start tulah lu & gua sama-sama sudah feeling-feeling. Gua ingat lagi lagu "antara gadis" masa tu kita layan menjadi lagu tema cinta gua kat lu. Gua selalu nyanyi lagu tu kat talipon public. Lu tak ingat ke? Ke lu dah lupa?!!

Pehal lu buat cenggini?!! Gua dah tangkap cintan maut kat lu wo! Janganlah buat gua macamni! Kalau lu tak suka cara gua lu cakaplah! Janganlah kerana besday lu gua hadiahkan t-shirt metallica, lu buat camni pulak kat gua. Gua tau sapa gua. Gua memang macamni, rocker sejati! Lu pun tau sapa gua. Dulu lu takdepun macam ni. Lu tak kisahpun! Lu layan selamba je. Tapi kenapa sekarang lu berubah? Nampak je gua rocker tapi gua pun beriman jugak, beb! Sembahyang jumaat tak tinggal wo!

Lu pikirlah sindri, beb! Gua dah curahkan segala-galanya kat lu. Gua dah sound mak bapak gua nak meminang lu. Gitar Gibson secondhand gua tu gua dah gadai. Gua buat modal nak kawin dengan lu. Cayalah cakap gua! Gua tak tipu! Betul cakap lu! Gua harap lu pikirlah baik-baik, beb! Gua dah takde awek lain lagi. Lu sorang jelah yang gua cinta. Awek lain gua usya diorg tak layan gua cakap lu! Gua tak tipu! Betul punya cakap lu!

Akhirkata dari gua, kenang gua dalam doa makan malammu. Semoga lu berbahagia, beb!



Yang Benar,

RockerSejati


amacam rocker habis kn? apa barang balak jiwang2 ni..haha. kalau lah ada bf camni da tentu kt kete dy lagu serabut je yg dy pasang..oh no! x sanggup dgr lagu2 serabut ni..


Blogger Templates

sila like yea :D

perempuan atau lelaki yg terdesak?!

wah tajuk nk macam hot je..haha saya rasa macam nk lepaskn geram kt sini boleh tp peringatan awal sesiapa yg agak sensitif disarankn x payah lah baca sbb entry ni boleh menyinggungkn sesetengah pihak dan timbulnya perasaan tidak puas hati...ahaha~

bg krg sume perempuan atau lelaki yg terdesak nk kapel2 ni?
bg saya laki yg terdesak..nk tau sbb apa? sbb saya perempuan da tentu lah saya akn cakap laki..haha. ops jgn marah pulak yea wahai2 kaum adam sekalian. bukan apa saya nk share sikit lah ttg pengalaman saya sendiri. bukan nk kata saya ni hot,cantik,cun or terhangat dipasaran tp just nk luahkn apa yg saya rasa.

situasi 1
saya ingat lagi lepas spm tgh x ada benda nk buat so rutin harian x lain x bukan on9 je memanjang. masa tu saya tgh frust psl cinta2 monyet ni la konon. post la kt ms dgn fs ayat2 sedih jiwang x tentu hala ni. tiba2 seseorang add ym saya. dy gtw dy dpt ym saya melalui fs..so saya pn bukak lah profile fs dy nk tau dgn lebih lanjut ttg mamat ni. dlm perbualan ktrg dy ada bg nasihat jgn sedih2 sume lah sbb dy paham apa yg saya rasa. dy pn baru dipermainkn dgn awek dy. kawan baru kenal so mula2 tu ok la layan jela kn. keesokannya ktrg chat lagi kt ym..masa ni tiba2 je dy propose saya

k: awk jom kita kapel
s: hah! awk ni serius ke?
k: betul lah
s: awak percaya ke cinta melalui internet ni? kenapa awk pilih saya pulak?
k: stiap hubungan tu kn perlu ada kepercayaan. saya percaya awak..awak pun kena lah percaya saya jugak. saya suka awak sbb awak comel,baik (ngee~ ada org puji)
s: awak bukannya kenal saya..saya pn x kenal awak. awak x tau saya camne orgnya
k: kalau awak ada ciri2 wanita idaman saya..saya serius lah


what the fact??? hoi ingat saya ni permainan ke. kononnya bersimpati dgn saya..kutuk laki2 yg suka mainkn perasaan perempuan lah tp x sedar ko pn sama jek. ayat nk cam kelink kata serius tp kalau ada ciri2 idaman baru serius. nak kata x bijak rasanya dy tu dak pandai. belajar pn kt utm kos engineering. hebat da tu tp sayang otak ada masalah teknikal..

s: ouh boleh camtu awak ingat saya ni apa perempuan simpanan awak?
k: x lah
s: apa motif awak nk kapel dgn saya?
k: saya nk tunjuk kt ex-awek saya yg saya da ada awek..


perghh~ camne perempuan2 sekalian..krg sanggup ke terima org camni dlm hidup krg? tentu lah x kn. da terang2 dy anggap kita macam barang permainan. terdesak gila nk ada awek..tolong lah sesiapa yg nk berkenalan dgn dy..nk jadi awek dy msg la saya. nanti saya gtw nama dy try la cari kt fb ni.

situasi 2
haa yg ni pun kenal melalui fs then add saya kt ym. mula2 lagi 1st time chat dgn dy..tegur saya kt ym da panggil saya 'makwe'. ok saya anggap dy hanya main2..saya still guna 'sy awak' dgn dy wlpn dy tetap panggil saya makwe. sejak tu saya da malas ckit nk berchatting dgn dy rasa lain macam lak tp kdg2 tu balas la jgk msg dy. 1 hari tu saya mmg da x bape nk layan dy..tiba2 lak dy x puas hati. kenapa saya mainkn perasaan dy sume. huh?? asal lak ni. anggap sbg kawan je x lebih dr tu..asal nk frust x tentu pasal dy ni. oh rupanya dy mmg anggap saya awek dy start 1st time ktrg chat dulu. terdesak ke apa nk ada awek. 1st time chatting tu pn bukannya saya layan sgt pn..time da nk maghrib. just jawab apa yg ditanya jela..tiba2 lak da jd awek dy. x layan nk tacing bagai. maaf lah saya bukannya senang nk jatuh hati kt laki camtu je. da la baru kenal da nk kapel2 ni..maaf itu bukan gaya saya.

oh yea! panggilan 'makwe' tu hanya seseorang je yg boleh panggil saya camtu..ngee~

situasi 3
sesorang send msg kt fb saya

h: salam hye..boleh add x?
s: salam..ok jek
h: saya x boleh nk add..awak add saya


ok saya pn add la si mamat ni..tgk kt mutual friend oh ada 2 org kawan dy yg saya kenal. so saya tanya lah

s: ni kawan z ke?
h: saya kawan a. awak kenal a?
s: kenal member ********* saya. kenapa?
h: saya member matrik dy dulu. cuba awak tanya dy kenal x h kalau dy x kenal biar saya ketuk kepala dy
s: ouh


serius malas gila nk layan. mmg stiap kali teguran dy saya x balas pn. mmg x minat ah..then apa yg x sukanya dy gi report kt a yg saya x layan dy..nk kimsalam la sume. maaf lah yea saya mmg x minat langsung. kalau si Dia yg kimsalam xpe jgk..mmg akn angau sikit tp kalau awak sorry lah..

s: z ko kenal ke h?
z: kenal tp x rpt pn gatai..terdesak
s: oh yeke..agk la jgk tgk pn da boleh tau kot
z: masa r ada dy suruh aku tinggalkn r kapel dgn dy..da la baru kenal
s: terdesak gilerrr~


erm betul la jgk sangkaan saya kt dy..kot yea pn nk ada awek x payah la suruh org tu clash dgn bf semata2 nk terima cinta ko tu. pemusnah hubungan seseorang! x suka gila org camni..lepas je dpt tau crite ni terus delete dy dr friends ku...HAHA kejam x? biar lah..nk balaci kt a balaci jela. x heran pn


ok ni baru 3 situasi jek..ada lagi sebenarnya tp malas lak nk taip panjang2. ada tu saya berkenalan dgn seorang lecturer muda tp muda pn beza 6 ke 7 tahun lupa lak. ni pun kes tiba2 je add ym..dr mana dy dpt saya sendiri xtau. dy kata ada org yg send ym saya kt dy. ntah betul ke x..xtau lah. yg ni kes nk cari bini. nasib baik jgk lah saya dpt tawaran ke uitm kalau x mmg habis lah sbb dy ngajar kat kolej komuniti melaka. dekat je kolej tu dgn mmu. semangat gila dy suruh saya gi mmu x payah gi uitm sbb nk jumpa saya. hadoi~ terdesak nk b'bini..gara2 kawan2 dy sume da kawen..dy je yg x kawen2 lagi. mmg x layan langsung la dy cuma saya hanya mintak pendapat dy pasal ipt ni. yela masa tu sebok pikir nk sambung belajar kat mana..kos apa. so dy ni lah kaunter pertanyaan saya..lagi2 pulak dy lecturer tentu lah dy tau kn. x silap skg dy da kawen kot..alhamdulillah lah sbb 1 hari tu saya dpt msg dr 1 no ni gtw dy nk kawen da. saya agk tu no dy kot sbb saya da delete awal2 no dy...HAHA

ni hanya pengalaman saya sendiri..krg tentu ada pengalaman masing2 kn? so dats why la saya kata laki yg terdesak nk ada awek ni. maaf yea lelaki sekalian..saya tau x sume laki macam tu kn? ada jgk perempuan yg terdesak cuma saya je yg x tau kisah drg...
Blogger Templates

sila like yea :D

jom berkenalan!

x sangka entry sy lepas 'aku excident' ramai yg tipah tertipu..hehe betul2 suspen ke? maaf yea krg..mmg betul uh saya mimpi nk excident ni tp x t'excident lah sbb adik saya da kejut time tu.. bangun je tidur rasa berdebar sgt hati ni..fuhh terus pagi tu saya bawak kete elok2..
bajet 80 km/s je...HAHA risau punya pasal..

oh yea terima kasih jgk kt krg ada yg prihatin t'hadap saya..ada yg bg nasihat sume. wah terharunya ada teman2 blogger yg amek berat ttg kita even kita x kenal pn kn..thanks krg ^_^ terasa nk jgk join gathering antara2 blogger ni..boleh lah jgk kenal2 dgn lebih kn tp segan lak.. ada ke org kenal saya ni? huhu merendah diri jap
oleh itu entry kali ni saya teringin sgt nk kenal blogger2 or sesiapa jela yg bertandang ke blog x bape nk best ni..
meh kita berkenalan nk? hehe
tinggalkan lah komen kt entry ni spt..


nama: fatin akmal
asal: kuala lumpur
umur: 20 (kantoi jap)
link blog: http://litarkehidupan.blogspot.com
ucapan: hidup baik-baik ^_^


insyallah nnt saya akan follow krg lak..
harap krg sume sudi lah nk berkenalan dgn saya ni..huhu
nk buat segmen besaran2 cam abg ben x mampu la kn..saya bukan lah famous mcm dy..masih baru je dlm dunia blogging ni..jd nk berkenalan dgn mereka yg bertandang kt blog saya ni la dulu
sbg permulaan


p/s: gambar nk bajet comel jek!! bwekk~

Blogger Templates

sila like yea :D

pendekar bujang lapok versi paku & belacan!




siyes saya cakap klaka gile uh...HAHA adoi sakit perut tgk gelagat paku belacan ni..
hei comel la korang..saya jeles tau..hehe

sila like yea :D

aku eksiden!


sejak ada lesen ni ada saja tempat yg saya tuju..
sejak ada kete tak berapa nak hak milik sendiri ni selalu je berjalan..

sejak parent pergi haji ni saya lah bertindak sbg penjaga adik2 saya..kemana drg nk pergi saya lah driver murahan drg..boleh camtu?


ok minyak ada 4 bar lagi..cantek dah jimat duit tak yah isi minyak, signal sume ok je tak ada masalah, cermin sisi n belakang sume dah cun..ok dah boleh gerak dah

amacam skema tak? skema tak? haha skati lah..bwekk~

tak lengkap rasanya kalau bawak kete ni tak dgr radio..sunyi kau tau tak? mcm dok keseorangan kt gua batu caves..(nape perlu batu caves
tanda soal disitu*)
sdg dok layan sinar.fm pagi2 ni dgr keletah krill,s.y & k.engku mmg best...tak kering gusi punya lah then lagu 'kalau berpacaran-ana raffali ft suhami mior hassan' dimainkn fuhhh layan beb


tp ada jgk radio tambahan kt belakang tu..2 org DJ sdg praktis utk slot DEBAT yg bakal disiarkn. adik saya 2 org tu gaduh lah..aishh tension jek dgn 2 org mamat ni. tak habis2 nk gaduh..
"si kecik nk ikut si abg kuar tp si abg tak bg ikut then mula lah si kecik hasut saya jgn bg si abg kuar dan si abg plak tak puas hati"
kdg2 tu pasal bola pn drg gaduh..ahaa kalau pasal bola ni malas nk masuk campur sbb saya tak tau apa2 pn pasal bola.. tak MINAT ok!!
bila da 2 org DJ ni hebat m'gutarakn hujah masing...si juri bertambah tension utk menilai. mula lah pasang radio kuat2 malas nk dgr hujah yg bernas drg tu..

disbbkn jalan sunyi x byk kete yg lalu kawasan tu sampai lah di satu simpang empat
dgn yakinnya saya memecut 100 km/s tanpa menoleh ke lorong yg lain nk kejar lampu hijau punya pasal..

tiba-tiba..


"akakkkkkkkk"
dumm 1 dentuman yg kuat





















































"akakkk! bangun nk pukul 6 dah"

dum dum~ adikku ketuk pintu bilik ku yg kemas berkunci itu


"aish..kacau jela nk tidur pn x tenang"


oh mimpi rupanya..nasib baik lah bukan betul2..HAHA
adoi~ kena bangun awal daa..kena hantar adik kt samer tu dy ada lawatan gi pangkor dgn dak batch dy..

ikutkn malas betul nk bangun awal ni..lagi2 kes diberi cuti yg istimewa..
aishh
susah betul ada adik skema camni. dapat plak exco disiplin & akademik lagi lah. pukul 7 warden kata berkumpul..pukul 7 lah dah ada kt sana..adoi~ cuba lah paham konsep janji melayu tu..
ok ni baru pulang dr rawang..daku mau sambung tidur..wa3



p/s: kete kt atas bukan kete saya..saya main cilok kt pakcik google..ngee~


sila like yea :D

button badges!

siapa mau button badges utk koleksi peribadi?

siapa mau button badges utk persatuan atau kelab? atau

siapa mau button badges utk program-program?


mana nk order button badges ni?? haa meh sini saya gtw..saya nak promote ckit business kawan saya,thaharel a.k.a taha. x salah kn kalau nk tolong kawan sendiri.

ok kawan saya ni ada la business kecil-kecilan iaitu business button badges ni..

nk tgk x contoh koleksi button badges ni?


tema islamik


contoh button yg telah ditempah


umum

bg sesiapa yg nk button utk koleksi sendiri..boleh lah tempah button spt ini

RM4.50 (1 biji)

haa boleh lah letak gambar korang sendiri ataupn korang boleh jd kn button badges ni sbg hadiah utk kawan2,parent,bf/gf,cikgu2 atau sbgnya..


design button x terhad kt design2 atas ni je..sesiapa yg pandai mendesign sendiri boleh emailkn design korang tu kt taha then dy akan settle kn semuanya tp macamana pulak dgn kami yg x reti guna adobe ni?? ohoo jgn la bimbang serahkn je dkt taha. dy akan bantu korang dan jgn risau tiada caj tambahan utk mendesign ni.


bagaimana pulak dgn harga?

harga button badges ni sgt berpatutan


murah je kn? jd macamana mau tempah kah?

oh yea saiz button ni saiz standard punya 55 mm tp available juga saiz 25..

harga utk 25 mm agak mahal sikit krn material belakang button besi..sbb tu la mahal




untuk maklumat lebih boleh lah emailkn ke taha iaitu


1- thefilsuf@gmail.com

2- filsuf_tahar@yahoo.com

atau lawati


dr segi pembayaran boleh tgk kt pages button badges di blog saya ni ^_^


Blogger Templates

sila like yea :D

gudnyte gemok!

saya t'ingatkn si gemok..waktu2 camni salu ggu dy tidur
suka sgt usap bulu gemok yg lembut..bg saya ia satu anugerah dr Allah yg sgt istimewa..
tp gemok da tidur buat selamanya2..x dpt lagi nk bermanja dgn dy



selamat malam gemok!
akk rindu gemok :(

Blogger Templates

sila like yea :D

pengaruh bermusim!

ingat lagi zaman baru nk jinak2 dgn dunia social network ni masa f3 dulu..
era zaman kegemilangan fs dan ms..sgt teruja lah dunia social network ni..
balik je dr asrama terus on9..x tengok tv pn xpe janji dpt on9 then salu jgk berebut dgn adik2 nk guna pc..
masa tu just guna moderm 1 kabel tu je..so boleh guna kat 1 pc jela..
bangun pagi terus on9
habis mandi terus on9
habis sarapan terus on9
habis study terus on9
senang cite kalau boleh 24 jam la nk on9..skg suda ada wireless so lagi la..
bangun je tidur terus on laptop..wireless da tersedia bukak..hehe

krg perasan x? sebenarnya social network ni bermusim kn..

1) 1st network yg saya join ialah myRakan.com
saya nk try masuk balik akaun saya tu tp krg tau apa yg dy tulis bila saya lupa password

ceh kurenk tol admin..HAHA sengal gile. ok mmg x dpt nk bukak maybe sbb da lama sgt saya x bukak benda alah ni..krg ada join x? rasanya myRakan ni mcm x bape nk famous sgt kot sbb bila saya tanya kawan2 saya ramai yg x tau wujud network ni.
dr network ni saya dpt kenal mcm2 jenis org..antaranya kak fatin farhah. kakak ni cun uh..saya ada jumpa balik dy kt fb tu pn melalui adik dy. adik dy pn boleh tahan smart jgk x silap study kt uitm penang..
dan yg paling ingat melalui myRakan ni lah saya kenal hisyam puad..anak kelahiran negeri perak. ktrg contact since f3 lagi sampai la skg cuma skg ni da jrg sgt3..nape? biar lah kami je yg tau..


2) friendster

ok ni gmbr profile fs sy..
da lama x bukak fs..da kurang famous da fs ni..masa zaman kegemilangan fs.
masa tu excited ckit nk cari kawan baru then lumba profile sape yg paling lawa..
sebuk mencari layouts yg cun2..
masa zaman fs dulu..saya salu join group lepasan spm 2007..
join discussion drg..dr situ lah saya jumpa member baik saya di uitm tu..
bayangkn lah 1st day daftar ktrg terus rapat mcm da kenal lama padahal kenal kt fs je..
drg ni plak sume dak kelantan..saya je dak kl. ramai yg pelik tgk keakraban ktrg sampaikn ada yg ingat ktrg ni 1 sekolah..haha
ramai je lagi yg saya dpt kenal kt fs ni nk listkn jenuh plak..
saya join fs ni pun sbb senior2 sekolah saya ramai yg ada fs..so dr fs ni lah saya boleh tau kisah drg pas habis sekolah..ada jgk senior yg saya x sempat jumpa dulu boleh kenal. seronok jgk yela kebanyakkan senior saya sambung study di mesir jd boleh la share2 pengalaman drg kt sana dan bg nasihat kt saya ni..

3) myspace

simple kn profile saya? ahaa yg ni saya delete sume perhiasan2 kt profile ni..
skg ms da bertukar wajah..gaya mcm nk tiru fb lah maybe sbb nk tarik perhatian org balik kot suruh aktif ms semula..
eh nk tgk x apa perhiasan yg saya letak kt ms dulu..nasib baik kt fs ada lagi. sama je saya edit ms n fs saya..malas nk tunjuk skill edit2 ni..haha


masa saya edit ni umo 18 dulu..tu yg 18 years old;)
ayat jiwang kt bawah tu mmg ada maksud tersendiri! yea dia lah sape lagi..haha
kt ms ni plak saya join sbb kawan2 sekolah saya ramai yg join x kira lah kawan sekolah rendah or menengah..tp mostly kawan sekolah rendah lah. wah da bawak haluan masing2..da ensem2 cun2 da kawan2 saya ni. saya je yg still keciketot + comel..ahaks;)
ala krg sume pn ada ms sendiri kn..so tau2 la psl ms ni xyah lah saya nk ulas panjang..
saya tgk ada lagi yg aktif ms tp da x ramai..baru td saya bukak tgk 2 org yg on9..
kalau dulu fuh ramai yg amat..


4) facebook

skg sume da beralih kt fb..nape fb? bg saya la ia lagi senang..xyah sebuk nk pikir layouts2..
sume putih biru je..
nk tag2 pn senang..game on9 pn best2. game yg penah saya join sampaikn agak taksub ckit cafe world..HAHA time tgh bosan layan game ni sampaikn terbawak kt u..
saya dgn roomate saya,echa fauzi, sebuk pikir "makanan hangus!!" HAHA..
nk on9 semata2 cafe world ni je tau...kn echa? gi cc (zaman xde broadband lagi) dok cover2 n tahan malu sbb buka cafe world ni..adoi~ apa punya penangan lah game ni tp skg saya da malas nk join game2 kt fb ni nanti habis x kemana cukup lah dulu..HAHA

dan skg saya aktif berblogging plak..ngeh3

5) blogspot

cam krg tgh tgk belog saya ni..haa camni jela xdela lawa sgt. nk explain lebih da gtw entry sebelum ni..so saya just anggap belog ni diary on9 saya x kesah psl diri saya sendiri or apa2 info yg saya nk kongsi dgn krg sume..

6) formspring

fuh ada lagi 28 soalan saya x jawab...adoi~ nanti2 la yea saya jawab..
formspring ni cam krg sume da tau tempat utk soal-menyoal..
mcm2 soalan pelik drg soal x kurang gk soalan2 sengal..haha kdg2 best jgk melayan soalan drg ni kdg2 jgk boleh tambah info tau..'segambut' salu tanya soalan yg berunsurkn info..
x rugi tau join formspring ni tp kdg2 tu bosan jgk..hehe

7) twitter

twitter pn x kurang hebat jgk da ramai yg join kalau saya plak saya just suka2 je join..
x bape nak aktif sgt tp bukak la jgk. saya baru je bulan lepas join sbb tu x ramai kawan lagi..
salunya saya tgk kawan2 saya yg join twitter ni sbb nk tau perkembangan artis yg drg minat..
lagi2 artis korea..contoh cm jiran saya,amalina..hehe (weh ama! da 2 kali aku famous kn ko kt blog aku x nak blanje aku ke..HAHA)


ni la sebahagian social network yg saya join..krg lak cmne?
ada baik dan buruk social network ni tp apa2 pun pandai2 la jaga diri tu..paham2 saja lah maksud saya..krg sume da besar kn..hehe
agak2 lepas ni musim network apa plak la ek??? hurm~
Blogger Templates

sila like yea :D

blogger in da house: khas buat blogger baru!


abg ben buat segmen baru lagi! bertujuan utk mengeratkn silaturrahim sesama blogger. ini peluang yg baik ni x boleh dilepaskn. wlpn penah join segmen abg ben yg sebelum ni tp saya nk join jgk kali ni..seronok plk dpt tambah kenalan.

latar belakang belog:

- hai! nama saya fatin akmal just panggil atyn
- menetap di kl
- still belajar lagi di uitm kelantan, jurusan business studiess
- insyallah next year i'll grad my diploma..wee~ doakn saya yea ^_^
- belog merapu ni x la fully merapu je..its about my life too. apa yg saya lalui or perhatikn dlm kehidupan. dats why url belog pn da litarkehidupan.
- masih belajar dlm dunia b'blogging ni..



selamat datang ke belog merapu atyn
&
selamat berkenalan

Blogger Templates

sila like yea :D

TVG lagi!


ohoo sungguh penat hari ni..bangun2 je tidur dah kena siap2 gi wangsa walk..
ntah bila lah saya cakap kt adik2 saya nk bawak drg gi wangsa walk kol 12..tp xpe la bawak jela kn..
kebetulan adik sedara dtg jgk nk buat apa je dok uma ni..

awalnya plan nk bawak drg main bowling tp drg ni semangat nk tgk let me in..
tp sayang skali cite tu start lambat..so megamind 3D jela..kartun pn kartun la janji best..
seronok jgk movie ni..megamind yg berkeinginan menjadi penjahat bertukar kpd hero..

habis je tgk wayang terus gerak gi giant..shopping baju n beg..
x lupa gk beli ayam n telur...wa3!! nk masak la beb apa lagi..berjimat lak
x tau la sedap ke x..saya ni bukannya hebat sgt memasak ni..boleh la ckit2
huhu merendah diri x? ok fine! saya mmg rendah pn orgnya..haha
skg masa utk rehat plak!!


Blogger Templates

sila like yea :D

no to smoker!


apa yg best hisap rokok ni? siyesly saya anti perokok..dats why ramai laki yg saya reject kebanyakkannya kaki rokok..
bila saya tau je dy ni smoker terus saya da malas nk layan dy..
kata org smoker ni macho! erk macho ke??
sorry to says bg saya xde gaya macho langsung...maaf lah sape2 yg t'rasa..ni bg saya sendiri
kalau awek krg sume ok je krg smoker no hal..itu hal krg saya x nak amek tau..

paling benci bila tgh syok layan makanan kt restoran tiba2 lak ada pekerja amal wakil DBKL dtg sembur nyamuk (smoker)..hei naik angin betul la!!
apa yg best ko hembur2 asap tu? nyamuk byk sgt ke kt tempat ko tu??
penah jugak saya teman kawan saya makan dgn bf dy skali..hei~ nak je sound direct
pas makan isap rokok..adoi belum sempat makanan ko hadam da dpt campuran perisa tar,nicotine & bahan kimia lain..x risau ke kt sistem dalaman ko tu?!
penah jugak saya tgk 1 pasangan kapel ni dok date kt 1 kedai ni..
sebelum makan si balak tu da hisap rokok..then makan lak kongsi2 sudu..
adoi~ ko x jijik ke kak oi?? pelik aku dgn drg ni..

td search2 kt pakcik google..dok cari la apa kelebihan merokok ni..HAHA
ni apa yg saya jumpa..
wah ni smoker baca tentu happy punya la...


1) rambut x akan beruban
ahaa rambut smoker ni mmg x beruban..nak tau knp? yela kajian sendiri menunjukkn jangka hayat smoker x lama sbb tu la rambut drg hitam je x sempat nk beruban da sakit paru-paru yg boleh membawa ke mati. kalau beruban pn dok pikir camne nk kumpul duit beli rokok..haha xpun dok pikir kt mana nk sembunyi kn rokok drpd pengetahuan bini. mana lah bini doc ke..karang kena bebel dgn bini sbb merokok..haha

2) pencuri takut masuk rumah
yela biasanya smoker ni kn salu je batuk. so ganggu la aktiviti curi drg..haha


3) penabung
stiap hari ada je duit yg akan dia tabungkn. kalau sehari RM2 sebulan dah RM60..kalau setahun lak dah RM720..banyak gk tu! koleksi kotak rokok pn bertambah..da boleh jd penggumpul kotak rokok yg berjaya...haha

4) terselamat drpd binatang buas
drg ni terlindung drpd serangan binatang buas adalah kerana otot2 drg akan semakin lemah, badan kehilangan tenaga, dan pada satu tahap terpaksa jalan bertongkat. bila da bertongkat ni senang lah drg nk protect diri dgn jadikn tongkat drg tu sbg senjata drg utk halau binatang2 tu..haha

5) kurang dosa

asal lak kurang dosa? kn merokok tu haram dalam islam krn memudaratkn kesihatan! eh nnti dulu cam biasa bila kita dok lepak dgn member2 mesti akan ada sesi mengumpat..betul x? jgn tipu lah x kira laki or perempuan sama jek. bila da dok 1 meja ni smoker sesama smoker sesi mengumpat tu jrg ckit berlaku sbb drg ni x sanggup nak bau mulut masing2..jd kurang la dosa drg umpat2 ni..haha

7) mengeratkan siraturahim
biasa la kn..smoker ni x akan malu2 nk mintak api kt org lain wlpn org tu drg x kenal. so hubungan silaturrahim antara drg terjalin lah disitu..haha


ok la cukup lah setakat ni..saya bukan nk galakkn krg sume merokok bila baca kelebihan2 ni..
don't judge a book by its cover right??? ada yg kata kdg2 hati org yg hisap rokok ni jauh lebih baik dr org yg x hisap rokok..
saya x kata smoker ni jahat2 orgnya..tp krg cuba la pikirkn balik apa yg akan krg dpt dgn merokok ni..
cuba lah pikir masa depan..nk ke krg dpt anak cacat? nanti bila dpt mula lah salahkn bini krg.."keturunan awak x bagus lah" "ovum awak yg cacat lah" dan mcm2 lagi la..
lebih baik krg save duit krg tu utk pinang anak org nanti..sendiri2 tau kn skg wang hantaran da makin tinggi..cecah puluh2 ribu jgk kot x silap 20 ribu..
ni apa yg saya dgr dulu lah dr mulut2 org..
so pikir2 lah balik..try lah utk berhenti merokok tu..

Blogger Templates

sila like yea :D

harry potter vs 2 alam!


disebabkn punya la susah nk contact jiran saya yg sorang ni..so saya decide bawak adik2 saya je gi tgk cite harry potter tu..
boleh tahan ramai jgk yg tgk..time ktrg beli tiket pn t'paksa amek seat agk bawah ckit..atas sume da full. agak sakit tengkok gk nk tgk depan2 ni so nak buat camne sental jela janji dpt tgk..

masa beli tiket tu t'detik gk kt hati ni nk tanya kt kakak tu ada org tgk ke cite 2 alam tu tp segan lak..
ada sape2 yg da tgk 2 alam x? mcmana cite tu pecah punggung x tgk? HAHA
agak2 betul ke DDR berjaya kutip 2 juta tu? atau sekadar nk tutup malu je..
btw pd mulanya saya x tau langsung psl 2 alam dgn DDR ni..bukan tu je DDR pn saya x kenal..haha sungguh x mengupdatekn diri langsung..
yela! kt kelantan tu saya sgt3 la jarang tgk tv..mmg x berminat la. surat khabar jrg lak beli salu baca on9 je..tu pn just baca berita utama dan setempat (metro)..
balik cuti baru lah tau kisah DDR ni dgn lebih detail..

nah sape2 yg x kenal dr.rozmey ni tatap lah gambar dy yg ensem tu puas2..
rambut dy yg penting yea..
siyes boleh jd mimpi nightmare ni..HAHA wlpn saya ni agak suka la gk tgk laki rambut belah tengah tp sorry la DDR saya x tau nape style rambut DDR tetap tidak menjadi pujaan hati ku...HAHA


bg saya la..2 alam ni mmg x boleh nk kalahkn cite harry potter..
bg p'gemar harry potter da tentu x sabar nk tgk sambungan filem yg lepas..lebih2 lagi da nk akhir2 ni mesti la ramai yg excited nk tgk..contohnya cam saya sendiri..
siyes uh dr musim exam agi dok x sabar nk balik gara2 nk tgk harry potter ni..
kt fb ni macam2 group ditubuhkn memuji bakat DDR..sampai group superhero menentang keangkuhan DDR pn ada jgk..adoi mcm2 karenah drg ni

kesian pulak tgk DDR ni habis kena hentam..baru je nk ceburi bidang perfileman da mcm2 kutukan yg dpt..
ada jgk saya terbaca kt fb..admin fb DDR block sume kritikan2 ttg 2 alam..patut ke mcm ni??
wah bukan main hebat lagi berkata2..bab nk promosikn filem 2 alam tu lagi la muka dy je penuh ruang iklan tu..mungkin DDR ni nk famous kn diri kot ataupn kalau dr segi business nya nk mempromosikn JUS MATE dy..
cewahh mentang ko blaja business kn tyn!!
bukan nk sebelah kn DDR tau..biasa la bg srg usahawan salu memikirkn cara utk lariskn perniagaan dy mungkin menerusi 2 alam ni kot strategi dy utk naikkn lagi business dy..siapa tau kn!

apa2 pn DDR perlu lah

1) amek iktibar dan segala kritikan penonton..anggap lah tu sbg 1 cabaran utk perbaiki segala kelemahan

2) kalau nk org ramai m'beri sokongan, sepatutnya kena lah merendah diri, yela baru je ceburi industri perfileman Malaysia,

3) eh betul ke DDR de kutuk filem harry potter ni? ish3 mmg x patut langsung la..tau x org barat tu lagi hebat perfileman dy dr malaysia ni (bukan nk pandang rendah tp mmg kenyataan pn) semata-mata nk tarik penonton utk tgk filem dy,bak kata org tua sebelum kita dihormati, hormati lah org lain dulu.

4) x hairan lah kalau nk target sesuatu benda tu terlalu tinggi tp jgn lah terlalu over sgt cukup lah ikut kemampuan kita sendiri dan yg penting jgn lah terlalu angkuh sgt

5) belajar lah dgn pengarah yg berpengalaman dlm industri perfileman ni...spt yusof haslam,erma fatima or lain2..pierre andre pun rilex je


ok ini sahaja lah ulasan saya..lagi panjang lagi mengutuk lak..adoi dosa2
Blogger Templates


sila like yea :D

korea utara & korea selatan

dulu saya selalu tertanya..nape mereka ni bergaduh? siap berperang sume..
then tergerak lah hati nk search kt pakcik google cari info psl 2 negara ni..


*********************

Korea Utara

Atau nama sebenar dalam bahasa Korea iaitu Republik Demokratik Rakyat Joseon (Hangul: 조선민주주의인민공화국, Hanja: 朝鮮民主主義人民共和國, Joseon Minjujuui Inmin Gonghwaguk) adalah sebuah negara komunis yang diperintah oleh Kim Jong-il. Negara ini amat popular dengan propaganda dan pemujaan pemimpin mereka iaitu Kim Jong-il dan bapanya Kim Il-sung. Kerajaan Korea Utara gemar mempengaruhi rakyat mereka supaya membenci orang Amerika atas sebab orang Amerika yang memisahkan negara mereka menjadi dua. Memuja Kim Il-sung dan anaknya, Kim Jong-il yang dikatakan penyelamat bangsa Korea daripada pengaruh Jepun dan Amerika. Apa yang kita lihat tidak semestinya apa yang mereka rasai kerana kebanyakan cuma propaganda sahaja. Anda boleh dihukum mati jika keluar dari Korea Utara ke Korea Selatan. Keadaan ekonomi mereka amat berbeza sekali berbanding Korea Selatan dan kebuluran sering terjadi di kawasan desa di Korea Utara.

Kerajaan Korea Utara mengamalkan dasar Fahaman Juche (Hangul: 주체사상, Juche Sasang) iaitu berdikari sendiri tanpa bantuan dari luar. Sementara itu, Korea Utara mengharamkan telefon bimbit dan menghadkan penggunaan Internet di negara mereka. Jika anda melihat dokumentari dari Korea Utara, memang tidak sah jika anda tidak nampak potret Kim Jong-il serta ayahnya tergantung di dinding rumah, sekolah dan sebagainya. Mereka dianggap dewa di negara mereka.

Korea Selatan

Atau nama sebenar dalam bahasa Korea iaitu Republik Han (Korea) (Hangul: 대한미국, Hanja: 大韓民國, Daehan Minguk) adalah sebuah negara yang dianggap salah satu negara yang termaju di Asia. Korea Selatan mengalami ketumbuhan ekonomi yang sangat menakjubkan sehingga digelar Keajaiban Sungai Han (Miracle of Han River). Disinilah datangnya semua artis-artis Korea yang kita minati dan drama-drama Korea yang selalu kita tontoni. Korea Selatan telah menjadi salah satu pengerak ekonomi dunia. Walaupun Korea Selatan mengalami masa yang sukar semasa zaman 50-an ke 70-an, amat menakjubkan jika kita lihat mereka boleh berdiri semula dengan sungguh pantas sekali.

Jika kita bandingkan antara kedua-dua negara tersebut, cuma kemajuan ekonomi dan ideologi sahaja yang membezakan antara dua negara ini. Kedua-dua Korea telah bertungkus-lumus untuk mencari jalan penyelesaian untuk menyatukan semua kedua-dua negara tersebut namun masih belum berhasil. Bayangkan jika kedua-dua negara itu bersatu semula, apa yang akan terjadi? Faktor utama yang menghalang penyatuan sudah tentu ideologi komunis yang berlawanan dengan kapitalis. Jadi, kita tunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi mungkin 20 ke 30 tahun yang akan datang.

Sebab Perpecahan

Sebab Korea boleh berpecah ialah penjajahan Jepun ke atas Semenanjung Korea pada 1905. Dan mula dipecahkan menjadi dua oleh Soviet Union dan Amerika Syarikat pada tahun 1945 selepas perang dunia ke-2. Sebab itu, dua kerajaan Korea yang berasingan telah ditubuhkan dan ini telah mencetuskan Perang Korea 1950 antara kedua-dua Korea tersebut untuk mengawal keseluruhan Semenanjung Korea. Pada tahun 1953, perjanjian gencatan senjata telah dipersetujui oleh kedua-dua pihak namun perjanjian damai tidak pernah ditandatangani. Oleh itu, secara teknikal, kedua-dua Korea tersebut masih dalam perang. Di kawasan sempadan antara dua Korea, perang dingin masih berlaku dan Korea Utara sering cuba ingin menyerang Korea Selatan secara senyap.




tentera korea utara sdg meneropong ke arah selatan


*******************

terjawab sudah persoalan..
nk tau salah satu berita serangan korea utara sila bukak link ni
Blogger Templates


sila like yea :D

lelaki itu rumit!

1.Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu jatuh cinta kepadanya.
Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.

2. Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya.
Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.

3. Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala.
Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu tak ada IQ tinggi.

4. Jika kamu lebih pintar daripada dia, dia akan jatuh air muka.
Jika dia yang lebih pintar, dia bilang hebat.

5. Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba mendapatkanmu bermati-matian.
Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk meninggalkanmu.

6. Jika kamu beritahu dia masalahmu, dia kata kamu menyusahkan.
Jika tidak, dia tuduh kamu tidak mempercayainya..

7. Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti seorang pengasuh .
Jika dia yang cerewet pada kamu, itu kerana dia mengambil berat.

8. Jika kamu mungkir janji kamu, kamu tidak boleh dipercayai.
Jika dia yang ingkari janjinya, dia melakukannya kerana terpaksa.

9. Jika kamu menyakitinya, kamu sangat kejam.
Jika dia yang menyakitimu, itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sukar
untuk dijaga hati.

10. Jika kamu mengirimkan ini pada lelaki-lelaki, mereka pasti bersumpah semua
ini tidak benar


betulkah?? so apa kata anda wahai lelaki sekalian?

Blogger Templates

sila like yea :D

perlu faham!!

Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis kerana takutkan Allah SWT dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan dari anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS.

Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa taqwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.

Dari ‘Aisyah r.ha. “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka.”


ini sume terdapat di dalam kitab Kanzul ‘Ummal, Misykah, Riadlush Shalihin, Uqudilijjain, Bhahishti Zewar, Al-Hijab, dan lain-lain

so sape2 ada kakak or adik perempuan perlu la paham nape ayah korunk utama drg dr korunk..mmg da peranan srg ayah..

nt korunk da jd ayah korunk kena tau psl ni..

x yah la jeles klu kakak or adik perempuan korunk dpt perhatian lebih dr ayah korunk..

saya akui sendiri sbb saya dpt rasa sume ni coz saya sorang anak perempuan..



Blogger Templates

sila like yea :D