pulang ke kuala krai!

eh! eh! smlm kn..saya blek kg kuala krai..
uma family angkat saya...HEHE (ah! kecoh r tyn..2pn nk gtw)
setelah byk kali abe angkat saya ajak blek kg...sbb nk jumpa
(ktrg mmg xpnh jumpa lgsg sblm ni juz cntct kt fb je)
den tanya la si kak angkat saya ni a.k.a kawan saya,che farisa, samada dia free or x mgu ni..
so m'mndangkn dia pn free..family angkat pn nk buat majlis b'buka pose..
xkn la ktrg x gi kn...HUHU so mintak si abe najie amekkn..
fuh! segan gk sbnrnya..da la 1st time jumpa ni...terus lak mintak dia amekkn..
wuu~ malu2..

kire2 dlm 4 lebih gk la abe najie sampai uma oren saya ni...den pick up esya lak kt THO
otw nk amek esya..."amboi abe! cari bakal bini ke" asek dok cari awek cun je..
mentang2 la kt medan ilmu tu ramai dk pompuan...gleyaa gk abe saya srg ni..HAHA
otw nk blek kg pn...dlm kete asek borak sal laki n pompuan je..
aishh..kes berat ni meh la saya carikn awek utk abe ek...HAHA

malam tu..ramai la sedara-mara family angkat saya dtg...
x lupa gk kt org2 kg...org2 masjid (ayah angkat saya tok imam keyh!) dtg m'meriahkn majlis..
selaku anak angkat kn...xkn dtg dok saja je..so tolong la ckit2 hidangkn makanan sume..
part plg best ialah bile suda terawih sume...
dok kt dapur...borak2 gan family angkat saya..
untung gk saya dtg majlis tu...dpt jugak b'jumpa gan bbrpa agi abe n kakak angkat saya..
family angkat saya ni besar tau...anak je da 10 org...
bilik de 13...HAHA bykkn:P
wlpn tyme borak2 tu saya byk x paham..hanya m'beri respon sengeh je tp syok tgk gelagat family angkat ni..
best je..t'ubat ckt k'rinduan saya kt family kt kl tu...hee~

pagi td sblm blek uitm..
kakak angkat suh bwk blek buah dokong..fuh! byk gle drg bg..
x cukup gan tu...abe najie ajak kait buah rambutan kt belakang uma lak..
ni la bile uma de byk kebun buah...HUHU
n plg best kn...hee~
sblm blek tu...dpt duit belanja dr mak angkat...rm20
wee~ duit belanja saya b'tambah...x yah t'lalu ikat perut sgt...HAHA


saya ase sgt b'syukur dpt kenal family angkat saya ni...
org2 kg kt cni pn sume baik2...mujo demo pn de anak2 angkat gk..student uitm


RAYA nt serbu agi kg enggong bertuah,kuala krai...kutip duit raya kt abe2 angkat lak...yeahh~


sila like yea :D

shopping di kb mall!

jumaat lepas saya gi shopping...wee~

sbnrnye x pikir pn nk shopping2 ni...asalnya nk cari buku HR je..
den member baik kuh izzah ajak gi kb..HEE~ pe agi follow la kn..
si izzah ni tibe2 ngidam sgt nk makan piza...
wah! bru je smlm sblm tu saya makan KFC...ala post saya yg lepas ni..
adoi~ byknye b'belanja mgu ni...tidak~ kne kawal blek da..
en.ayah bg duit cukup2 utk sampai cuti raya ni...aish~ b'jimat la nampaknya

da alang2 gi KB Mall tu..b'jalan lak gan org yg kuat shopping..
haiya~ mmg letih la..
oleh krn penat m'nunggu si housemate izzah pilih kasut..
x pasal2 saya yg sdg k'boringan b'jalan2 la di sekitar kedai yg b'dekatan gan vincci..
t'jumpa 1 wedgas yg sgt b'kenan di hati...
pggil izzah utk tnya p'dapat...she said cun je!!..so "kak! bg kasut ni ek"
harga asal rm69.90...den de sale bape nth...dpt la rm55.70 kot!
adoi~ kang da susah b'jalan gan org kuat shopping ni...semangat drg b'alih kt org lain lak...HAHA
agk bape minit m'mikirkn patut ke x beli wedgas ni...klu xbeli x sedap hati lak asek t'ingat wedgas ni jek..wa3!!

after bayar wedgas tu bru saya sms en.ayah...
"abah! akk beli kasut utk raya tau rm56..hehe"
harap2 en.ayah paham kerenah ank dara dy yg srg ni...ala~ pn.ibu salu je minta en.ayah beli kasut...
si anak pn nk gk...HEHE

ni la wedgas yg b'kenan di hati...HEHE


after that...ktrg pn gi la makan piza lak..
p'kenankn ngidam si izzah tu..tp senyap2 saya sms izzah..
"beb! gne duit ko dlu piza ni...duit aku x cukup"
HAHA totally she very understanding bahawa duit saya cukup2 nk beli buku HR,belanja sampai cuti raya ni,serunding utk nenek saya dan keropok utk KUCING saya..
aish..klu la saya x pikir ibu saya yg suh beli keropok utk kucing saya ni x ingin saya nk belikn..
baik gne utk diri sendiri duit tu...HAHA
gedix tol kucing2 saya....kang saya x beli saya lak kne marah gan ibu saya...
nasib kucing k'sayangan~ aish...



saya x sabar nk blek kl khamis ni...
saya x sabar nk buka pose b'sama kawan2 saya...Hana,Izyan,Ain,Myza n yg len2:D
saya x sabar nk shopping kt kl....tp de sape2 nk teman saya x??? HEHE


sila like yea :D

merendek malam2!

oleh krn dek kelaparan..
malam td housemate saya ajak gi KFC kt machang..

bru bukak la katakn semangat tol nk gi..HEHE

asalnya nk gi pas solat magrib..kire buka pose kt sne la..

den decide gi lambat ckit..

xpela..janji tetap gi...wuhuu~


so aktiviti bese yg dilakukan snap gambar larh!


tp kn..sblm nk makan tu saya t'suara..

"alamak! byknye sayur"


den kak nina bkk plastik toasted twister saya..suh kuarkn je sayur2 tu..
tp scara automatik..saya t'kuar 1 ayat ni diikuti oleh muke yg agk serius...

"eh! jgn la bo**lkn dy"


x s'mena2 saya di bahan sampai la blek uma..adoi~
innocent gk ek saya ni...HAHA da la kne bahan tp buat dek je cm m'rasekn....
"betul la statement saya..cian toasted saya kne bukak cam2 je"


nak membajet jap!


sesi p'asingan sayur...HAHA


wlpn mulut nga penuh..tp ttp pose gk..HAHA

alamak! masuk ckit je..

eh! eh! cite x abes agi ni..
pas melahap suda di KFC...kami pakat serbu econjaya lak..
xde kje..saje nk jalan2 malam2 cmni..
tp agk bosan ckt r..machang adalah pekan koboi..
sunyi gle..kedai byk tutup malam2 ni...x best tol!!
da serbu econjaya...gi lak ekspo kt machang tu...
yea! x menarik pn tempat2 yg kami lawati..
tp motif kami adalah JALAN-JALAN ok?!!



sila like yea :D

cara2 remove virus shortcut!

skg ni agk kecoh gk la kt uitm saya mengenai virus yg menyerang pendrive2 ktrg..
x kira la student or lecturer sume kene virus tu...
t'masuk la saya..
masa saya kne dulu..waa~ nages uh sume pendrive,external n hp
kne virus gk..
sume file akn jd shortcut..
wlpn da scan byk kli...siap format agi tu...still de gk virus
ish! degil tol la..

bila da hadapi masalah melibatkan lappy ni..saya rujuk kt abg saya cmne nk setelkn..
den abg saya bg 1 link ni..
meh saya tunjukkn cara2 nk ok kn blek pendrive yg kne virus tu..

*********************************

1) Click on "Start" -->Run-->type cmd and click on OK.

2) Here I assume your pendrive as F:



3) Enter this command.
  • attrib -h -r -s /s /d f:\*.*
  • Note : Replace the letter f with your flash drive letter.

4) Press 'Enter'


so insyAllah pastu pendrive krg da ok...selamat mencuba ^_^

Blogger Templates

sila like yea :D

puasa zaman kanak2!

skg ni sume mood pose kn? tgk kt blog2 org lain pn sume dok cite kelebihan bulan ramadhan ni..
alhamdulillah dpt juge serba ckit ilmu melalui blog2 mereka ni..

oleh krn sume dok nga mood pose..
jom kita singkap kembali nak zaman pose mase kanak2 dulu?


************************************

dulu saya ingat agi..mase zaman dok blaja2 pose ni si ayah n si ibu salu suh pose separuh hari je..kire dr pas subuh sampai la kol 12 tghri..
tyme tu dlm umo 5 6 taun cm2 gk la...krg pn msti sme kn? HEHE
den bila da agk matang ckt (matang ke?? HAHA)
si ayah mula la suh pose penuh lak..
demi nk bg saya semangat..si ayah bg upah klu dpt pose penuh s'ari dpt RM1..tyme tu bila dgr duit je sape x suka kn..
lagi2 saya ni jenis suka simpan duit..kira agk b'jimat gk la orgnye..HAHA (ley caye ke tyn oi?)
so dgn semangatnya tanamkn la azam...stiap kali bulan pose msti dptkn RM30..ley tambahkn duit raya skali..
bila tyme raya...mula la dok kira duit dgn sedara-mara sume sape yg paling byk dpt duit raya?
(nt la nk cite sal rombongan m'gutip duit raya...insyAllah post yg akn dtg yea)

tp dlm 30 ari pose tu...sbnrnya de gk memontengkn diri tp dgn bangganya ckp kt ayah
"akk pose ari ni"
demi nk dptkn RM30...mne ley kalah dgn abg..
ala~ kes tipu sunat la ni...HAHA
bila tghri je..jeles tgk si adik2 dok sedap makan..saya pn curi2 la makanan kt dapur..
cmne saya curi? HAHA msti la bg alasan kt ibu

"biar akk suapkn addin"

saje nk tunjukkn konon2nya srg kakak yg baik...poyo jek!
bila da dpt green light dr ibu...so amk la pinggan,nasi n lauk2 sume utk disuapkn kt adik..
tp saya tinggalkn la ckt makanan tu tuk saya sendiri kt pinggan lain n trs simpan kt bilik..HAHA
den da abes bg alasan kt adik

"nasi da abes"

den terus lari masuk bilik HAHA
pe agi makan la!!
nakalkn saya? tp tu x nakal sgt agi tu...de agi kisah yg lebih nakal...HEHE

ok tu kisah 1st..skg kisah lain plak tp tajuk yg sama iaitu "ponteng pose" HAHA
oleh krn dek xdpt permission tuk suapkn adk agi..(yela! tkt kantoi lak kn)
x tahan dgn dugaan lauk lebihan dr sahur yg dok je dlm kuali...agi2 ayam goreng!
saya pn curi2 la masuk dapur..
pandang kiri kanan depan belakang..da line clear..so! pe agi
zup~ amek ayam goreng seketul...lari masuk bilik air..
bukak shower konon2nya nk mandi....HAHA pdhal jalankn misi makan kt dlm tu..
x snonoh kn makan dlm bilik air...ish! teruk tol dak ni...HAHA
ala~ msti d'antra krg2 ni pnh buat gk kn? bohong la x pnh buat...
bila da abes melahap ayam goreng tu..buat la diri konon2nya mmg betul2 mandi..
basahkn badan n rambut sume...tp sblm tu tgk kt cermin dlu kot2 de yg terlekat kt gigi ke..
kang abes kantoi..x dpt RM30 tu..

x pun oleh krn badan terasa sgt lemah..projek sblm2 ni x dpt dijalankn..bila masuk je waktu solat..
saya mula la nk amek wuduk...HAHA
dlm amek wuduk tu part plg best masa nk kumuh2..ala~ phm2 jela
air kumuh tu x kuar2..x pun sengaja melebihkn kumuhan tu..
gara2 nk hilangkn haus..
pas tu si ayah n ibu pelik melihat diri ku yg sgt bermaya tyme tu...
tp mereka x mempersoalkn yea...klu x ley kantoi ni...HAHA


story yg ke3...
bila bulan pose tiba je..benda yg plg best skali or wajib de ialah bazar ramadhan..
ptg2 salu la ikut si ibu gi bazar..yela ley minta macam2 kn kuih pe yg kita nk..
nga dok cari kuih-muih,lauk2 or pape jela tuk b'buka n sahur..
saya minta permission dr ibu utk gi beli sendiri kuih..den nt tgu kt kete..
minta kt ibu RM1...so da cari2 tu..beli la kuih tu RM2..plastik asing2..
aik! mne dtgnya agi RM1?? HAHA da tentu la saya bwk siap2..
RM1 yg ibu bg mmg tol2 beli utk b'buka..agi RM1 utk jalankn projek...HAHA
kira 1 bungkus kuih tu nt tinggalkn atas meja (nk buktikn yg sy tol2 beli)
agi 1 bungkus...sorokkn la bwk masuk bilik...HAHA
den bila sampai nk b'buka tu...kdg2 si ayah tanya

"pose x ari ni?"

saya menjawab

"mesti la pose nk RM30"


bgs kn kelentong saya...HAHA


kpd mr.raif "abah! halalkn ek RM3o tu...akk da mskkn duit tu dlm akaun..ni akk x tipu kn! abah sendiri yg tlg masukkn duit dlm akaun akk...HEHE syg abah;P"


***********************************

agi 1 benda yg kanak2 suka bila tyme pose ialah main bunga api or mercun..
tp saya agi suka main bunga api n pop pop je...HAHA tu je yg plg selamat..
bila tyme pose...sementara m'nunggu anak2 teruna (jiran2 saya) balik dr terawih..
1 pakatan mengumpat telah berlaku..yg terdiri dr saya,najiah n kak ngah
(jiran saya gk..jiran sy byk dk laki..kami b'tiga jela pompuan kt c2..erm de agi sbnrnya tp drg x kuar uma..so x rapat sgt)
ktrg xdela gumpat...juz borak2 kosong je..
tp nk kuar malam tu bkn senang tau mula2 la...saya salu bg alasan kt ibu konon2nya nk jaga adik main kt luar..tp da lama2 tu ibu x kisah nk kuar malam pn..
ala~ takat depan uma je pn...
den bila si anak2 teruna da balik...so pe agi mulakn la projek ktrg..main mercun!
tp bila mana tiba2 polis lalu...sume cabut lari masuk uma..HAHA
tp kdg2 ktrg buat dek je...den bila da puas main mercun n bunga api sume..
ktrg main benda lain plak...salunya main police and thief...
(cet~ bila polis lalu sume cabut tp de hati nk main police and thief lak...HAHA)
tp ktrg yg pompuan2 ni la salu jd mangsa..cepat je kne tangkap..
bila da jd police tu...ktrg ni gk la yg kne jaga jail..ceh~ drg buli ktrg..HAHA

x cukup dgn malam ktrg main...pas subuh pn ktrg main kt luar gk tau...
hah~ yg ni s'ingat saya..ktrg salu main basikal..dok lumba2
tyme tu basikal saya wane biru...ngee~ wane fav saya tyme tu..
den da puas lumba..borak2 jap den masuk uma..smbung tido
tyme ni saya srg je dk pompuan yg join..agi 2 org tu x ley kuar da..
saya ni wlpn ibu kata x ley..saya tetap kn kuar gk...HAHA jeles la tgk abg ley je kuar npe sy xley..ngee~

**************************************

ok larh! setakat ni jela kisah saya masa zaman budak2 dlu..
saya ngantok la..mau tido dlu..daa~

Blogger Templates


sila like yea :D

tak keseorangan lagi..wee~

yeah~
hari ni daku tidak kesorangan buke puasa..

rancangan yg x bape nk dirancang..

saya n izzah decide nk b'buke di KB..HAHA

dpt jgk aku kuar jalan2 dr dok uma oren ni je..

hajatnye nk makan kt tempat lain..

tp izzah pn nk jmpe senior dy dlu..so! kb mall jela destinasi ktrg..

ah! x kesah la kt kb mall pn..

janji ley buke puasa..HEHE
tp agk t'sentap..
baju saya dgn izzah hampis sama!!!

hei~ ktrg x rancang pn ek nk pakai baju belang2 coklat putih..

agk malu gk la..kt kb mall org asek pandang je ktrg..

yela! baju hampir sama kot..adoi~
klu la saya tau izzah nk pakai baju tu..

kompem2 saya cari baju lain..

tp xpela..tahan jela malu tu..

ah~ drg jeles xde baju yg sama2 dgn org lain...HAHA

ni saya!

ni izzah!


eh2 td masa kt kb mall..
saya da ketatkn blek spek saya..
tensen tau org main pakai je spek saya...da tau kepala tu besar xyah la gedix2 nk test spek saya..
tau x!! kepala saya ni kecik je..abes longgar tau spek saya..aishh~ begang jek..ngrr~
so pasni..HARAM sape2 yg pakai spek saya..
n spek saya pn da bersih tau..wuu~ jelas je pandangan xde cop2 jari da..HEHE

ouh yea! otw nk gi KB td..abe angkat saya ajak b'buke kt kg lak..
wee~ blek kg kuala krai tp segan la..cm kne blek srg2 je..malu2!



sila like yea :D

kan best kalau.....!




saya skg suke lagu ni..
yup! lagu lame da..
tp bestnye klu de ssrg yg nyanyikn lagu ni khas utk saya..
spt kngn lalu tp ahh~ biar larh..
cite da expired pun lupakn jela..

klu la de org nyanyikn utk saya..
wow~ so swett~
wlpn suara x sedap tp saya x kesah..
msti saya asek angau psl Dia jela..HAHA
hei! skti saya la nk angau pn..
tp de ke??


yela! krg sume da in relationship...saya ni single je agi
x kawen agi pn...so single larh..HAHA



sila like yea :D

rindu si gemok!

saya k'sorangan di uma..wuu~
bosannye!! tp best gk...ley stdy gan khusyuknye..wee~

smtre nk tgu mood stdy tu dtg..saya belek2 la lappy saya ni
den t'jumpe b'berapa gambar..


SAYA RINDU SI GEMOK ni!!!



tyme ni si gemok ggu saya nk on9..
urgh~ sgt sakit hati tyme tu...asal saya nk taip je msti dy sebok2 gk nk taip...
aishh~ sabar je..nth pape yg dy taip..den x pasal2 t'balas bnde yg pelik kt org yg saya sdg b'chatting tyme tu..
mse ni ntah nape si gemok ni asek dtg ggu kt bilik je..
x kire siang or malam msti de je suara yg sayup2 di luar bilik saya..
(saya penah post dlu sal gguan gemok pd malam dlu..nk tau gguan cmne krg check la blek post2 saya yg lepas)
dgr je bunyi tu..ok! saya da tau tu gemok..
abg n mak saya salu la cakap yg gemok dok je depan bilik saya..sambil kikis (gaye) pintu bilik saya..
ala bahasa snonimnya "ketuk pintu" HAHA
tp saya ni sgt baik tau...saya buat dek je 'ketukan' gemok tu...ahh~ ggu saya nk tido je
tp bile da lame2..saya x sampai hati tgk kesetiaan gemok tu menanti saya bukak pintu..
jd saya pn bukak la..bg dy masuk..
xtau la nape pelik sgt gan perangai "gedix" gemok ni..
asek nk b'manja gan saya je..

den bru la saya t'igt...tyme ni gemok bru pas pulih kaki dy akibat kne lenyek gan kete ayah saya..tu la sape suh main bwh kete kn da kne..HAHA
saya la yg bwk si gemok ni gi klinik..
huh~ azab tau x bwk gemok ni gi klinik...da la ganas x suke org dukung dy
abes saya dpt saguhati dr dy..
iaitu baju n tudung saya dipenuhi oleh bulu2 dy,tangan kne cakar n yg paling sakit hati...

"gemok!!! ko kencing dlm kete aku...aaa~ tensennye!!!!"

x pasal2 t'pakse la basuh kusyen kete saya..b'tambah la tugas saya pd hari tu..
da la x ley ikut family blek kg sbb diarahkn jaga si gemok ni...
aishh~ sabar jela..
yela! da xde adik kecik kn..so jaga kucing2 saya ni pn da cukup m'guji k'sabaran saya sbg srg kakak yg mithali kpd mereka2 ni...HAHA

camne pun saya sayang kucing2 saya ;DD



sila like yea :D

yeah ada spek baru!

wee~
saya da dapat spec baru...
cun tau...terima kasih kpd hani..
beliau larh yg suggestkn spec ni kt saya...
sgt suke tau...

nk tgk x??? (sape xnk tgk lantak korunk larh..korunk t'pakse tgk gk..HAHA)


saya x cun pn..x yah terpikat kat saya ok?!!



Blogger Templates


sila like yea :D